Borderlands ‘The Handsome Collection’ – Review Borderlands ‘The Handsome Collection’ – Review

Borderlands ‘The Handsome Collection’ – Review

LandelijkReview 29 maart 2015 - 09:58 uur Richard 0

VAULT HUNTERS OPGELET! Gearbox en 2K brengen hun populaire franchise Borderlands naar next-gen. De beste Shoot n’ Looter van 2012, Borderlands 2, én de vorig jaar uitgegeven Borderlands The PreSequel op één schijfje. Dat is puur genot voor de liefhebbers van wapens, meer wapens, nog meer wapens, totale chaos en hadden we de miljoen-biljoen-triljoen wapens al genoemd?

Gearbox kondigde afgelopen januari aan hun laatste twee titels samen te voegen en uit te brengen voor de Playstation 4 en de Xbox One. Daarmee direct een enorme fanbase vol verlangen achterlatend. Borderlands ‘The Handsome Collection’ zou niet alleen de twee volledige games bevatten. Ook alle uitgebrachte DLC’s (Downloadable Content) zouden in de collectie worden meegenomen. En dat is geweldig nieuws!

Toch niet compleet

Twee games, acht DLC’s, vier extra mini-verhaallijnen, vier extra personages verdeeld over beide spellen, alle heads en skins voor iedere personage. Beide games zijn compleet, alles erop en eraan. En toch laat de collectie een leegte achter. We missen iets.

Borderlands 2, check. Het deel vóór het vervolg maar na het openingsdeel (Pre-Sequel), check. Hmmm. Oh wacht! Beste Gearbox, waar is deel 1?

Zonder gekheid. Van een ‘Collection’ mag je toch verwachten dat hij helemaal compleet is. Dus alles, inclusief het eerste deel uit 2009. Voor de next-gen versies zijn Borderlands 2 en de PreSequel geremastered, een totale make-over om het kleurrijke spel nog meer van je beeldscherm te laten spatten. En dat is gelukt. Maar juist het eerste deel is het deel dat de facelift het beste had kunnen gebruiken. Het deel dat we graag eens zouden spelen met meer frames-per-second, betere omlijningen en vooral meer kleur. Jammer, een gemiste kans.

Het einde om mee te beginnen

De game die als tweede werd uitgebracht. En toch als sluitstuk dient voor de franchise tot dusver. Na het succes van de eerste Borderlands bracht Gearbox in 2012 Borderlands 2 uit. Je wordt als speler uitgenodigd om op de criminele planeet vol gestoorde individuen, Pandora, achter een schat (vault) aan te jagen door ene meneer Handsome Jack. Alhoewel Handsome Jack het beste met je voor lijkt te hebben draait het spel al in de openingsscène 180 graden om en stapelen de hachelijke momenten en rare twists zich in rap tempo op. Overleven is key. En moorden, schieten, meer moorden en nog meer schieten. Op je weg vol dood en verderf vind je wapens en andere items die je character langzaam maar zeker sterker maken naarmate je personage in levels omhoog kruipt.

Handsome Jack als naamgever van de Handsome Collection

Het komt maar zelden voor dat de badguy in het verhaal uitgroeit tot een cultheld in de gamewereld en zelfs de populariteit van de speler zijn character overstijgt. Boefje Vaas kon het in FarCry 3. Handsome Jack is in Borderlands 2 echter minstens net zo briljant. Hij daagt je uit, vernedert je en vernoemt zijn diamanten paard naar je: Butt Stallion. Verteld je het verhaal over hoe hij eens met een lepel een oogbal uit een arme man zijn oogkas peuterde en is zelfs bij de laatste confrontatie nog dodelijk geinig.

The Pre, uhm… Ach laat ook maar

Draaiend op dezelfde engine voelde Borderlands The PreSequel precies als zijn voorganger Borderlands 2. Gearbox gaf 2K Australia de opdracht om de fans nog meer Borderlands te geven, en 2K Australia leverde. Leverde, en ook niet meer dan dat. Bij release had de game vele bugs en glitches. De meeste problemen zijn gelukkig opgelost, maar nog altijd voelt de game als een slap aftreksel van zijn voorbeeld. Een DLC. Een melkkoe om nog meer geld binnen te harken.

Slecht is de PreSequel zeker niet. Maar het verhaal over hoe de lieve, aardige Hyperion-werknemer Jack verandert in de wrede en bloeddorstige dictator Handsome Jack weet gewoon minder te boeien. Al is het geweldig om de slechteriken en mini-bosses uit Borderlands 2 te zien van een andere kant. Zelfs om als personage te kiezen en mee te spelen en te schieten. Spelend als Handsome Jack zijn Doppelganger is een geweldige ervaring. Gelukkig heeft Gearbox ook zijn eerdere grote fout herstelt en gezorgd dat de fans van de franchise kunnen doen wat ze het liefste doen. Wapens verzamelen. En het verzamelen van de beste wapens kan alleen als de boss-fights kunnen respawnen. Dat ontbrak eraan in het eerste half jaar, maar is met de release van ‘The Handsome Collection’ helemaal goed gekomen. Eind goed, al goed.

Just like old times

Als je de game in je PS4 of Xbox One drukt valt je direct op dat de graphics inderdaad een flinke facelift hebben gekregen. Dit is echter niet het enige dat Gearbox en 2K Games hebben toegevoegd. De fantastische online coop in de Borderlands-franchise was al bekend bij de grote schare fans. Nu is er echter ook de mogelijk om split-screen te spelen. Tot 4 spelers kunnen op dezelfde console samen spelen op hetzelfde scherm. ‘Just like old times’. Natuurlijk wel mits je het benodigde aantal controllers hebt om met 4 vrienden op de bank plaats te nemen.

Cross-Save

Al zo lang gespeeld op de Playstation 3 of Xbox 360. En dan opnieuw beginnen? Al die verzamelde wapens en andere loot. Doodzonde! En dat vond Gearbox ook. Daarom is er de mogelijkheid tot ‘cross-save’. Die werkt perfect en vrij simpel. Je start het spel op je oude console en upload het character dat je favoriete gear vasthoudt via de cross-save functie. Nu is ie in de cloud, de online opslagplaats. Dan start je je nieuwe console en Borderlands ‘The Handsome Collection’ op, logt in op je PSN-account of Microsoft GamerTag en download je jouw character op je next-gen console via de cross-save optie in je nieuwe spel. Ready to go! Jammer genoeg werkt dit alleen binnen dezelfde platformfamilie. Dus geen cross-save tussen je oude Playstation 3 en nieuwe Xbox One.

Conclusie

Borderlands ‘The Handsome Collection’ is een pareltje om te bezitten voor je Playstation 4 of Xbox One. Zonder echt iets toe te voegen als je de games al bezit op de vorige generatie consoles. Compleet zijn beide games zeker, toch blijft het ontbreken van het eerste Borderlands-deel een groot gemis. Ben je zo’n grote fan die niet kan wachten om alles opnieuw te spelen, je huidige characters te uploaden naar next-gen en nog meer loot binnen te slepen? Waar wacht je op! Rennen! Heb je als shooterfanatic nog nooit een Borderlandsgame aangeraakt? Schande! Echter, heb je alles al doorgespeeld. Aangeschaft en gezien. Al druk bezig met nieuwere games als Battlefield Hardline of Evolve? Dan kan je deze titel best overslaan. Behalve wat kleine toevoegingen is alles verder bij het oude gebleven, het ziet er allemaal alleen net iets strakker uit.

 

Rapport: 8,5

* Story: 8,5

* Gameplay: 9

* Graphics: 8,5

* Geluid & Soundtrack: 8

+ 2 Complete games voor de prijs van 1, fantastische coop online én op gedeeld scherm, goede humor, replay value, verslavende gameplay, veel extra’s.

– Geen Borderlands deel 1, voegt niks toe als je deze delen al volledig bezit op current-gen consoles.

Eigenschappen

Releasedatum: 27 maart 2015
Ontwikkelaar: Gearbox /2K Games
Genre: First Person Shooter (FPS)
Pegi: 18+

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *