Nieuwe wet tegen Jihadisme omstreden Nieuwe wet tegen Jihadisme omstreden

Nieuwe wet tegen Jihadisme omstreden

Politiek 30 november 2015 - 11:19 uur Richard 0

Een nieuwe conceptwet, ingeleverd door de ministers Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) en Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) zorgen voor gefronste wenkbrauwen bij ICT-experts en Privacy-organisaties.

De nieuwe wet geeft de politie meer mogelijkheden om terrorisme aan te pakken. Zo willen de ministers dat de politie straks mag inbreken op computers, data mag kopiëren, toevoegen en wissen. Zelfs meekijken met de webcam is geoorloofd. Ook mag er worden ingebroken op computers van onschuldige derden om bij een verdachte uit te komen.

Privacyorganisatie Bits of Freedom spreekt van een zorgwekkende situatie. ‘Zodra de overheid zich toegang kan verschaffen tot privézaken zonder toestemming te vragen gaan we toe naar een politiestaat’, aldus de organisatie.

De ministers werken al sinds 2013 aan deze nieuwe wet. Het is dan ook opmerkelijk dat de recente aanslagen in Parijs gebruikt worden om de nieuwe wet erdoor te drukken. De regering zelf vindt dat de strijd tegen het Jihadisme vraagt om harde maatregelen.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *