Opinie: ‘Kindbruidjes? Dat is toch geen pedofilie?’ Opinie: ‘Kindbruidjes? Dat is toch geen pedofilie?’

Opinie: ‘Kindbruidjes? Dat is toch geen pedofilie?’

Opinie 15 oktober 2015 - 12:38 uur Richard 0

Mag ik zeggen dat ik met verbazing kennis heb genomen van een bericht in de krant, dat Nederland huwelijken erkent waarbij de bruid jonger is dan zestien jaar? En dat de echtgenoot van deze meisjes vaak vele jaren ouder is dan het kind waarmee hij in het huwelijksbootje stapt? Dat Nederland dit zomaar erkent, hét land dat zelf zo graag met een moralistisch vingertje naar anderen wenst te wijzen, staat dit gewoon toe? Poeh, poeh!

Nu is het in de landen waar men een bepaald geloof aanhangt blijkbaar heel gewoon dat oude bokken regelmatig een groen blaadje krijgen, maar ik vind het op z’n minst walgelijk. Natuurlijk zal ik nu wel weer generaliseren en te horen gaan krijgen dat dit niets met het geloof van de wrede te maken heeft, maar ik zet mijn vraagtekens bij dit soort achterlijke gebruiken. De rechten van een kind zijn heilig en als ik hierbij op lange tenen ga staan, so be it. Rechten die zwaarder wegen dan welk geloof dan ook, zelfs als het een geloof uit de woestijn betreft.

Geen onderwijs

Volgens de Hulporganisatie CARE International moeten in maar liefst 26 (!!!) landen jonge meisjes trouwen in plaats van leren. Met name in het overwegend islamitische land Niger spant de tulband, waar maar liefst tachtig procent van de bevolking dit geloof belijdt en de andere twintig procent hieronder mag lijden. In dit land trouwt zesenzeventig procent van de meisjes onder de achttien jaar en slechts tien procent schrijft zich in op een middelbare school. Tsjaad, de Centraal-Afrikaanse Republiek, Zuid-Soedan en Somalië volgen, elk met ten minste veertig procent verschil tussen het aantal meisjes dat wordt gedwongen te trouwen en het aantal inschrijvingen op middelbare scholen.

Vanzelfsprekend zal het traditie zijn, bij de cultuur horen en echt niets met het geloof van de kromzwaard te maken hebben, maar persoonlijk schrok ik mij rot van de cijfers. Om even een duidelijk beeld te schetsen over het aantal meisjes wij het hebben haal ik er nog wat cijfertjes van de hulporganisatie bij: “Dagelijks worden er wereldwijd zo’n 39.000 meisjes gedwongen om te trouwen. Dat betekent elke twee seconde een nieuw kindhuwelijk. Ondertussen worden 62 miljoen meisjes niet geschoold, de helft hiervan is puber.” Moet u zich eens indenken hoeveel meisjes gedwongen worden om te trouwen in de tijd dat u deze zin heeft gelezen. Als vader van drie prachtige meiden ga ik over mijn nek als ik dit lees.

‘Buurvrouw jonger dan je dochter’

En dan te bedenken hoeveel van die meisjes straks richting Nederland gaan in het het kader van de ‘gezinshereniging’. Denkt u zich dat eens in, straks heeft u een buurvrouw die even oud – of erger – een stuk jonger is dan uw eigen kinderen. Dan is het ineens geen ver-van-mijn-bed show meer, maar harde realiteit. Waar blijft het moralistisch en belerend opgestoken vingertje dan? Gelukkig heeft het kleine beetje weldenkend verstand gezegevierd en heeft de Eerste Kamer ingestemd met het wetsvoorstel dat huwelijk onder dwang tegen moet gaan en dat Nederland vanaf 1 januari 2016 geen buitenlandse huwelijken met jonge meisjes meer erkent.

Of het die oude bokken iets uitmaakt dat moralistisch Nederland huwelijken met kindbruidjes niet erkent? Nee, natuurlijk niet. Voor hen geldt doorgaans maar één wet, u weet wel, die van de profeet die met de zesjarige Aisha huwde en haar ontmaagde toen ze negen was. En ja, natuurlijk waren dat andere tijden en had men andere gewoonten. Maar wij zijn inmiddels zo’n 1500 jaar verder en naar ik aan mag nemen, een behoorlijk stuk verder ontwikkeld. En gelukkig ook een groot gedeelte van de aanhangers van de eerder genoemde profeet.

Positief bekeken

Het is maar afwachten of de verandering in de wet de stroom van kinderbruidjes vanuit Syrië, zoals de Telegraaf dit met de bekende chocoladeletters wist te melden, tegen zal gaan. Ik durf het niet te zeggen, maar ik vrees het ergste. Maar naast al het negatieve zit er ook een positieve zijde aan het verhaal. Alle jonge kinderen die uit Syrië zijn gevlucht en hier verblijven, hebben hier het recht én de kans om deugdelijk onderwijs te gaan volgen, zoals dit ook in het Internationaal Verdrag inzake de rechten van het kind staan vermeld.

albert-willem-hummel

Dit artikel is geschreven door Albert-Willem Hummel. Rôner schrijver, fotograaf en natuurliefhebber. Meer lezen van deze auteur? Kijk snel op Albert-Willem zijn weblog of bestel zijn prachtige naslagwerken over de natuur in en rondom Roden bij mijnbestseller.nl.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *