Meer vluchtelingen naar Veenhuizen: ‘Tijd voor een nieuwe regelgeving… Of een Hongaars hek’ Meer vluchtelingen naar Veenhuizen: ‘Tijd voor een nieuwe regelgeving… Of een Hongaars hek’

Meer vluchtelingen naar Veenhuizen: ‘Tijd voor een nieuwe regelgeving… Of een Hongaars hek’

Opinie 25 augustus 2015 - 14:30 uur Richard 0

Onlangs besloot het college van B&W van Noordenveld gehoor te geven aan het verzoek van het COA (Centraal orgaan Opvang Asielzoekers) om de opvanglocatie Bankenbosch in Veenhuizen uit te breiden met 200 plaatsen. De vluchtelingenproblematiek die Europa al sinds april teistert laat zich dus ook in deze gemeente gelden.

Elke week komen er sinds juli 1700 asielzoekers extra, bovenop de “normale” stroom in Nederland. Bijna een verdubbeling, en dat is nog maar een schijntje van wat buurland Duitsland te verwerken krijgt. Het gaat ook nergens anders meer over in het nieuws deze zomer, al verschuift de aandacht van de media van week tot week naar andere locaties.

Heel Europa overspoelt

Het begon dit voorjaar op het Italiaanse eiland Lampedusa waar dagelijks bootjes aankwamen met asielzoekers uit Afrika. Later verschoof de aandacht naar Sicilië, naar de Spaanse zuidkust, naar de Griekse eilanden, naar de Kanaaltunnel bij Calais en afgelopen week was vooral Macedonië in beeld. Niet dat de problemen op de eerdere plekken zijn opgelost, mocht dat beeld in de media ontstaan. Dat is allerminst het geval. Zolang het zomer is zullen bootjes blijven varen en blijven de problemen op Lampedusa, de Griekse eilanden, de Spaanse kusten en bij de tunnel en de havens naar Engeland zich opstapelen.

De benaming van de diverse groepen asielzoekers is in de diverse media ook al heel vaak veranderd, ook een fenomeen op zich. “Bootvluchtelingen” werden ze in eerste instantie in het voorjaar genoemd. Later werden het “oorlogsvluchtelingen” hoewel er op dit moment in de landen van vertrek van de vluchtelingen geen oorlog woedt. Weer later werden ze voornamelijk door de NOS, eufemistisch “migranten” genoemd. Zijn ze eenmaal hier in Nederland of een andere gewenste plek aangekomen (veelal Duitsland, Zweden en Groot-Brittannië), dan heten ze asielzoekers. Als ze zich tenminste bij de autoriteiten als zodanig melden en formeel asiel aanvragen.

Europa, de tandeloze tijger van papier

De politiek in Den Haag, de Europese Unie, de UNHCR en andere internationale organisaties lijken niet bij machte het tij te keren. Het is ook een complexe materie. De oorzaken en redenen voor vluchtelingen, migranten of hoe je ze ook wilt noemen zijn nogal divers. Europa is voornamelijk een tandeloze papieren tijger. Niemand kan van de EU verwachten dat die de problemen elders oplost, zodat er geen vluchteling meer naar dit continent wil reizen, met alle risico’s van dien.

De oorlog in Syrië, de armoede in Eritrea, de terreur in Mali, ze lijken allemaal schier onoplosbaar en het zijn allemaal legitieme gronden om dáár weg te willen. De vraag is wél of ze allemaal ook daadwerkelijk vluchten voor armoede en terreur. De al eerder aangehaalde Arnold Karskens liet in een artikel op TPO al zien dat de “vluchtelingen” die op Kos aankomen in meerderheid niet vluchten voor geweld. In een ander artikel op de website van de BBC is te lezen dat jonge Algerijnen vooral de verveling en het gebrek aan perspectief ontvluchten. De benaming “gelukzoekers” is dus niet altijd onterecht. Geluk zoeken is geen schande. Iedereen wil geluk zoeken. Het is zelfs een universeel mensenrecht, dat kun je die mensen dus niet verwijten. Maar is dat geluk hier in Europa dan wel? Voor de meeste asielzoekers niet, maar dat weten ze ook pas als ze hier zijn.

Probleempjes verplaatsen

Ondertussen doet iedereen maar wat om de stroom vluchtelingen te weren, of er zo snel mogelijk vanaf te komen. Griekenland en Macedonië laten ze snel mogelijk door naar het noorden. Hongarije, met een lange grens langs Servië (een buitengrens van de EU en het Schengen-gebied) bouwt een hek om ze tegen te houden. Slowakije wil alleen nog een beperkt aantal christenen en pertinent geen moslims toelaten. Er is geen Europees beleid en dat komt er ook niet. De vluchtelingenstroom legt niet alleen het tekort bloot van de EU, maar ook de zeer diverse belangen van de lidstaten om dat tekort te kunnen aanpakken. Op korte termijn gaat dat tenminste niet gebeuren.

Terug naar de regio

De vluchtelingen blijven komen en de problemen van de opvang en verwerking van de aanvragen blijven zich opstapelen. Ook in onze regio, waar we er relatief nog weinig last van hebben. Ook de Prins Bernhard Hoeve in Zuidlaren stond op de nominatie om een opvangcentrum te worden. De gemeente Tynaarlo moet daar nog een besluit over nemen, maar de nieuwe burgemeester Marcel Thijsen deed al een opmerkelijke uitspraak hierover. Het is voor een burgemeester niet handig om politieke uitspraken te doen, maar helemaal ongelijk kun je hem niet geven. De “vluchtelingen” die hier kunnen komen hebben daar meestal veel geld voor over gehad, meer dan de gemiddelde spaarrekening van een Nederlander. Dat zette mij wel aan het denken en die gedachtegang wil ik graag delen.

Meten met twee maten

Als een Nederlander iets wil of gedaan moet hebben van de overheid, een vergunning, een rijbewijs, een VOG of wat dan ook, dan moet hij daarvoor betalen. Dat is wel een beetje raar, want je betaalt immers al belasting voor een functionerende overheid. Dan kun je als burger toch op z’n minst verwachten dat door diezelfde overheid verplichte gestelde documenten gratis worden verstrekt? Maar goed… Leges, kosten betalen: het hoort er blijkbaar bij. Waarom is een asielprocedure voor de aanvrager wel gratis? Zelfs studenten krijgen helemaal niets meer, de basisbeurs is afgeschaft en omgezet in een lening. Waarom kan dat voor vluchtelingen niet? De eerste opvang, de procedure, het eventuele beroep, de wasmachines en de hele mikmak gewoon laten betalen. De rekening meteen neerleggen bij de asielzoeker, zoals dat bij een rijbewijs of vergunning ook gebeurt. Waarom een verblijfsvergunning daar een uitzondering op vormt is mij niet duidelijk.

Als een “vluchteling” tienduizenden euro’s kan betalen aan mensensmokkelaars om ze hier te brengen, dan kunnen ze ook tienduizenden betalen om hier een procedure op te starten. Desnoods sparen ze maar wat langer, of lenen ze wat meer van de familie thuis. Dan kunnen ze ook een hotel betalen en hoeft de overheid geen gratis onderdak te verschaffen zoals Marcel Thijsen zei. Vooraf betalen, of desnoods lenen van de overheid tegen een hoog tarief.

‘Put your money where your mouth is

Bovendien kunnen diegenen in dit land die werkelijk begaan zijn met de vluchtelingen, die het Nederlandse asielbeleid sinds jaar en dag bekritiseren, die het beleid hardvochtig en racistisch noemen, die eigenlijk vinden dat Nederland nog meer moet opnemen dan ze nu al doet, daar dan een fonds voor in het leven roepen onder het motto “put your money where your mouth is”.

Ik heb niet onderzocht of dit kan, volgens de wet en de bestaande verdragen, maar het lijkt mij niet lastig te regelen. Als een Nederlander wil emigreren moet hij immers ook alle vergunningen en papierwerk zelf betalen in zijn nieuwe land. Een dergelijke maatregel zal ook vrijwel meteen in de landen van herkomst bekend worden en wellicht de aantrekkelijkheid van Nederland als vestigingsland laten afnemen.

Het werkt waarschijnlijk beter dan een Hongaars hek…

Dit artikel is geschreven door Rolf Swart. Rolf is een Rôner met een grote politieke en culturele interesse, en zal zijn visie op regelmatige basis delen met de lezers van Rodenactueel.nl. 

Foto: Wikipedia

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *