Koppelverkoop Koppelverkoop

Koppelverkoop

Opinie 3 maart 2016 - 11:16 uur Redactie 0

Afgelopen zondagnacht was het weer tijd voor het jaarlijkse feestje van de Amerikaanse filmindustrie, gevierd met de uitreiking van de Oscars. Als filmliefhebber is het toch iets dat je wilt zien, ook al heb je niet alle films gezien en gaat het bijna uitsluitend om Hollywood films met grote budgetten en grote sterren. Ook al worden er jaarlijks veel meer (en soms ook veel betere) kleinere films gemaakt in de Verenigde Staten en daarbuiten. Als gala is het meestal ook nogal braafjes en weinig controversieel waarbij de winnaars veel politiek correcte uitspraken doen bij de dankwoorden. Wat dat betreft zijn de Golden Globes veel leuker en de Britse BAFTA’s verrassender. Dit jaar was er echter vooraf al een boel te doen om de Oscars, vanwege de uitsluitend blanke acteurs en actrices die waren genomineerd en het boycotten van de uitreiking door sommige zwarte sterren. Des te pikanter was de gastheer dit jaar: de zwarte komiek Chris Rock die nooit een blad voor de neemt en dat dan ook bij de Oscars niet deed.

Maar in Nederland kon bijna niemand het zien. In voorgaande jaren was het vrijwel altijd wel ergens te zien op TV. Ofwel via het evenementenkanaal van Ziggo, of via een ongecodeerde doorgifte van Film1, dan wel via de BBC of een ander zender die door de meeste kabelaars wordt doorgegeven. Dit jaar, terwijl de controverse over het racisme van Hollywood al weken nieuws was, werden de Oscars niet op de kabel bij Ziggo doorgegeven, zelfs niet bij een zender in het duurste pakket. Ik was dus aangewezen op een behoorlijk haperende live stream via internet. Ik vind het raar dat de kabelaar niet het gereserveerde evenementenkanaal gebruikte om de Oscars voor haar klanten ter beschikking te stellen. Al was het maar via een trucje om die nacht het Duitse ProSieben, waar de show wel werd uitgezonden, door te geven als “etalagekanaal” zodat de rechten omzeild hadden kunnen worden. Ik heb me laten vertellen dat dat best mogelijk was geweest. ProSieben zit ongecodeerd op de Astra satelliet, dus dat had gewoon doorgegeven kunnen worden, dat was technisch gezien een fluitje van een cent.

Ik begrijp al jaren niets van het programma- en zenderbeleid van de kabelboeren. Standaard zijn ze verplicht de Nederlandse nationale, regionale en eventuele lokale open kanalen door te geven alsook enkele buitenlandse zenders die in Nederland vrij ontvangen kunnen worden. Overigens zitten de NPO themakanalen zoals HumorTV, NPO Doc en Cultura die door de overheid worden betaald, dus met belastinggeld niet in het standaardpakket, maar moet er extra voor betaald worden bij Ziggo. Vind ik heel vreemd.
Daarnaast laten ze zich betalen om andere commerciële zenders toegang te geven tot de kabel, zoals Discovery en Comedy Central, zonder dat het de klant iets extra kost. Tot zover niks aan de hand. Dat je moet betalen om zenders te ontvangen die daar buiten vallen en abonnementszenders als Fox Sports en HBO is ook begrijpelijk. Maar waarom kun je alleen kiezen voor een standaardpakket en een extra pakket? Ik zit niet te wachten op de meeste zenders in het extra aanbod. RTL Lounge, RTL crime, FOXlife, Xite, E!, ShortsTV, Fashion Channel, Family7, een hele reeks aan baby- en kinderkanalen, allerlei muziekzenders… Ik hoef ze niet, maar krijg ze toch… De enige redenen voor mij om een uitgebreid pakket te hebben zijn BBC4 en BBC Entertainment en als leuke bonus Syfy, 13th Street, Comedy Central Extra, Discovery World en Discovery Science. En ja, eerlijk is eerlijk…. Als man alleen zap je ook wel eens langs het porno kanaal.

Je krijgt als afnemer van het uitgebreide pakket dus naast de paar extra zenders die je wilt ook een heleboel meuk die je niet wilt en waar je nooit naar kijkt. Waarom kun je niet gewoon per zender kiezen? In analoge tijden waren er prima technische redenen waarom dat niet kon, maar in deze tijd waarin de TV uitsluitend digitaal wordt doorgegeven kan dat niet meer opgaan. In de HD ontvanger of CI-module zit een smartcard met chip die prima persoonlijk te programmeren is met alle zenders die gewenst zijn. Zo zou ik naast de genoemde zenders ook best het Engelse Channel 4 en ITV willen ontvangen en naast de Duitse NDR en WDR ook de Bayerische Rundfunk en 3sat. Daar wil ik de Spaanse, Turkse en Italiaanse zenders best voor inruilen. Het Ierse RTE staat ook op m’n wensenlijstje, al was het alleen maar voor het Gaelic Football. Ik kan het via internet, na veel zoeken, op allerlei vage en semi-legale streamingsites, al dan niet met een proxy allemaal wel vinden, maar het moet toch ook gewoon via de kabelboer op maat geleverd kunnen worden? Ik heb nu vaak het gevoel dat ik heel veel betaal voor een paar extra zenders die ik wil en een heleboel zenders die ik niet wil en niet hoef. Voor het bedrag dat ik nu per maand betaal zou ik dan graag ook alleen maar zenders willen waar ik ook daadwerkelijk naar kijk. En dan zou ik als extra service ook de internationale evenementen kunnen ontvangen die elders in de wereld via een open kanaal worden uitgezonden, zoals de Oscar uitreiking. Zo moeilijk kan dat niet zijn. Technisch kan het prima, zoals talloze bezitters van een dreambox of soortgelijke kastjes weten.

Ik begrijp heus wel dat de boekhouders en de financieel planners dat niet zien zitten. Want dat betekent voor elke klant een ander standaard bedrag, geen enkel overzicht van de totale omzet per maand en dus heel vervelend voor een jaarlijkse begroting en vaststellen van investeringsprogramma’s zonder zekerheid over de omzet. Nou ja, jammer dan… denk ik. Maar het zou toch raar zijn als je bij een bakker alleen maar croissantjes kan krijgen als je er ook een half bruin, een zak Berliner bollen, worstenbroodjes en krentenbollen bij neemt. Of dat je bij de bloemenzaak alleen een bos rozen kan krijgen als onderdeel van een emmer vol vooraf gesorteerde bosjes bloemen. Dat je bij een snackbar geen losse kroket kan kopen maar dat alleen in combinatie met een portie friet, sla, 3 sausjes en een milkshake. Het is absurd en dat zou niemand pikken, maar van providers slikt iedereen dergelijke stompzinnige koppelverkoop.

Was er nog iets over de Oscars…? Nou, amper…. Chris Rock was heel grappig en sterk. Mad Max won alle technische prijzen, The Revenant alle artistieke, op de prijs voor de beste film na: die was voor Spotlight, een duidelijk politieke keuze. Verder won Leonardo DiCaprio eindelijk een Oscar, en Sylvester Stallone niet. The Martian en Star Wars vielen onterecht buiten de prijzen. En volgend jaar wil ik het gewoon weer via de kabel op TV kunnen zien.

Deze column is geschreven door Rolf Swart. Rolf is een Rôner met een grote politieke en culturele interesse, en zal zijn visie op regelmatige basis delen met de lezers van Rodenactueel.nl.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *