Column: ‘Zorgen voor de Kerst’ Column: ‘Zorgen voor de Kerst’

Column: ‘Zorgen voor de Kerst’

Opinie 19 december 2015 - 11:33 uur Richard 0

Een grote groep mensen gaat een onzekere kerst tegemoet. Nee, ik doel niet op de vele vluchtelingen in ons land waar de zieligheidsindustrie op volle toeren voor draait, maar mensen die zowel bij de thuiszorg werken als zij die afhankelijk zijn van de diensten van medewerkers van de thuiszorg.

Een gebeurtenis waarvan ik vind dat je als oprecht mens je moet gaan schamen dat het in dit land zover gekomen is, dat mensen niet alleen moeten vrezen voor hun baan, maar dat er ook mensen zijn die ‘s nachts niet meer kunnen slapen omdat zij hun laatste sociale contacten dreigen te verliezen.

En ja, het verbitterd mij om te moeten zien hoe oude mensen met tranen in hun ogen vertellen hoe gehecht ze zijn geraakt aan die ene persoon die een of twee maal per week een paar uurtjes komt om het huishouden te doen en de laatste roddels te vertellen tijdens het koffiedrinken. Ook zoiets trouwens, er is amper tijd voor een bakkie leut. Ik weet dat er medewerkers zijn die dan maar tien minuten langer doorwerken in hun eigen tijd, want tijd voor een kop koffie moet er zijn.

De oude man van ver in de tachtig vertelt mij hoe enorm hij op zijn hulp gesteld is. Het zijn vaak de kleine, simpele dingen naast het sociaal aspect dat voor de man zo belangrijk is. “Even snel iets pakken? Zij weet tegenwoordig beter dan ik waar het ligt”, gaat de beste man verder, “vroeger deed mijn vrouw deze dingen, maar naar haar overlijden was het even teveel voor mij”.

De slecht ter been zijnde man kan in zijn huis niet veel meer doen en is daardoor min of meer redelijk afhankelijk geworden van de medewerker van TSN. Zelfs iets simpels als boodschappen doen gaat niet meer en wordt voor hem gedaan door de thuishulp in haar vrije tijd en zonder vergoeding. Dat vindt ze ook niet nodig, die paar dingetjes doe ik er zo even bij. De kinderen van de beste man wonen in de omgeving Utrecht, dus even boodschapjes halen voor hun vader is er niet bij.

Het is niet alleen de angst van deze man om een vertrouwd persoon te verliezen die de huishouding doet en af en toe met een luisterend oor zijn dagelijkse zeurtjes aanhoort, ook hoe er door de politiek met deze mensen omgegaan wordt doet de man veel pijn. De financiële perikelen of het loon voor de kerstdagen nog wordt overgemaakt, tenminste als het loon al überhaupt overgemaakt wordt. Doorgaans zijn gemeenten zeer slechte betalers en daar denkt men er niet zo over na, hoe tijdens de feestdagen bij anderen de eindjes aan elkaar geknoopt moeten worden. Ja, het worden spannende dagen voor de medewerkers van TSN voor de feestdagen. Niet alleen om het loon maar ook of ze volgend jaar nog bij hun cliënt aan de slag kunnen.

Weet u, gezien de perikelen in de thuiszorg en de andere voorzieningen voor bijvoorbeeld gehandicapten, begin ik mij te schamen als ik lees van een GroenLinks wethouder uit Leek hoe zielig de vluchtelingen uit Syrië wel niet zijn, maar ondertussen wel willen beknabbelen op de thuiszorg en het PGB. Sterker nog, als je daar naar verwijst wordt je aan de kant gezet als populist en een harteloos figuur.

Dit soort mensen zou eens een tachtigjarige man moeten zien huilen. Iemand die tijdens zijn leven hard heeft gewerkt en het nu moet doen met aalmoezen. Nu wil ik de ellende van de vluchtelingen niet gaan bagatelliseren, maar wordt het niet eens de hoogste tijd om eerst te gaan zorgen dat de zaakjes in ons eigen huis op orde zijn? Maar doe het snel, want straks is er geen TSN meer die dat voor u doet!

Een update vers van de pers: Het salaris en de eindejaarsuitkering zullen volgens TSN op 23 december worden betaald.

albert-willem-hummel

Deze column is geschreven door Albert-Willem Hummel. Rôner schrijver, fotograaf en natuurliefhebber. Meer lezen van deze auteur? Kijk snel op Albert-Willem zijn weblog of bestel zijn prachtige naslagwerken over de natuur in en rondom Roden bij mijnbestseller.nl.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *