Column: ‘Vuurwerk moet het hele jaar knallen’ Column: ‘Vuurwerk moet het hele jaar knallen’

Column: ‘Vuurwerk moet het hele jaar knallen’

Opinie 30 december 2015 - 12:46 uur Richard 0

Het aardige aan Nederland is dat je de nationale discussies en de maatschappelijke debatten bijna altijd kunt voorspellen en dat ze eigenlijk elk jaar hetzelfde zijn.

Het hoeft in januari maar een paar dagen te vriezen en het woord Elfstedentocht valt onmiddellijk om pas weer te verdwijnen als het definitief dooit. In het voorjaar wordt de Elfstedenkoorts vervangen door de herdenkingskoorts met alle flauwekul die daar bij hoort. Wie er wel en niet herdacht moeten worden, door wie en door wie juist niet. Of Duitsers erbij mogen zijn en waarom er een Marokkaanse vlag moet wapperen. In de zomer doen we weer iets met vluchtelingen en daarna is het weer eventjes politiek als de begrotingen aan de beurt zijn en dan maakt iedereen zich weer vreselijk druk om een procentje hier en daar of een bezuiniging van dit of dat. Niet zo lang daarna en soms al eerder zijn de eerste protesten tegen zwarte piet al weer te horen, om vervolgens naadloos over te gaan in protesten uit een andere hoek tegen de christelijk karakter van kerst om uiteindelijk elk jaar weer uit te monden in de apotheose van het jaar: de vuurwerkdiscussie.

Vuurwerkmeldpunt

Het moet maar verboden worden, vindt een deel van de mensen. Onzin, zegt een ander deel: het is een traditie. Het is al jaren een heet en knallend onderwerp. Sinds een aantal jaar is er op initiatief van GroenLinks raadslid in Rotterdam Arno Bonte zelfs een heus vuurwerkmeldpunt op internet waarop vuurwerkoverlast gemeld kan worden, maar erg betrouwbaar is dat niet. Het blijkt namelijk dat 1 persoon 500 meldingen kan doen op de meest idiote plaatsen, dus wat dat meldpunt uiteindelijk moet gaan aantonen is mij niet duidelijk. Het achterliggende argument is blijkbaar dat vuurwerk geluidsoverlast veroorzaakt. Andere argumenten dat op het meldpunt is te lezen zijn de miljoenen euro’s schade en de honderden gewonden. Dat is natuurlijk allemaal waar. Maar het verkeer veroorzaakt ook geluidsoverlast, miljoenen schade en honderden gewonden. Dat is natuurlijk geen reden om het verkeer af te schaffen en te verbieden, al zouden sommige extreme GroenLinksers dat heus wel willen.

Winstgevend

Als tegenargument kun je ook noemen dat het ook miljoenen oplevert. Elk jaar verdient de Nederlandse vuurwerkhandel in een paar dagen tijd tientallen miljoenen. En dat is exclusief de aanzienlijke bestedingen van Nederlanders in België en Duitsland, waar vuurwerk het hele jaar door voor consumenten te verkrijgen is. Alleen daarom al zou een Nederlands vuurwerkverbod niet zoveel uithalen. Want we wonen in 1 Europa, met open grenzen en vrij verkeer van mensen en goederen. Als de grenzen niet dicht kunnen voor vluchtelingen, dan kunnen ze dat ook niet voor vuurwerk. Die principiële spagaat moeten ze bij GroenLinks eerst maar eens intern oplossen. Het is raar dat sommige mensen blijkbaar geloven dat Europa een groot goed is en Nederland niet op eigen houtje dingen kan doen zonder Brussel, behalve als het om vuurwerk gaat. Dan opeens is Nederland wel een eiland. Of nee… Dan zijn we natuurlijk “gidsland”. Ook zo’n gezellig ouderwetse term, waarbij ik altijd aan Marcel van Dam moet denken en dan ook onmiddellijk aan een exploderend flesje limonade. Ik kan er niks aan doen.

Hoe dan ook is “Nederland Gidsland” er in al die jaren niet in geslaagd om in heel Europa gelijke regelgeving omtrent vuurwerk te krijgen. Nou ja, die regelgeving is er wel, maar die is blijkbaar niet streng genoeg voor de Nederlandse goegemeente, als je het 1Vandaag-panel moet geloven. In heel Europa is vuurwerk gebonden aan EU richtlijnen en CE certificering, het hele jaar door te verkrijgen. Alleen in Nederland klinkt de roep om een totaal verbod, terwijl het eigenlijk al het hele jaar verboden is (tegen alle regels van de EU in overigens), en het feit dat verreweg de meeste verwondingen komen door illegaal vuurwerk en zelfgemaakte vuurwerkbommen. Illegaal vuurwerk is dus al verboden. Een verbod helpt dus niet, want met verboden vuurwerk gebeuren de meeste ongelukken. In de rest van de Europese Unie speelt de discussie over vuurwerk eigenlijk nauwelijks of niet en zijn er ook nauwelijks vuurwerkslachtoffers. Natuurlijk gebeurt er ook daar wel eens een ongelukje met brandwonden als gevolg, maar dat gebeurt met hete thee ook. Ik denk zelfs dat één van de belangrijkste redenen waarom Nederland zoveel vuurwerkslachtoffers telt juist is omdat het maar 1 dag per jaar mag. Verboden vruchten smaken het zoetst.

Vuurwerk het hele jaar door!

Kortom, ik zou eigenlijk willen pleiten voor het tegendeel van een verbod. Ik heb sowieso al niet heel erg veel op met “verboden” opgelegd door een overheid, maar het is heel raar om een product maar voor 3 dagen per jaar te legaliseren en het gebruik ervan te beperken tot 1 dag. Stel je voor dat de overheid dat met condooms zou doen. Of met waspoeder. Volkomen idioot, als je het mij vraagt. Waarom zou je in de zomer, bijvoorbeeld bij een tuinfeest, geen stukje vuurwerk mogen afsteken? Regulering van de handel en verkoop, met leeftijdsgrenzen, eventueel met een vergunningsplicht, daar kan ik me van alles bij voorstellen, maar een verkoopverbod voor 362 dagen per jaar en een gebruiksverbod voor 364 dagen per jaar is eigenlijk belachelijk.

Voor de goede orde, ik koop zelf nooit vuurwerk en steek het nooit af, de laatste keer is minstens 25 jaar geleden. Ik besteed mijn geld liever aan andere dingen om tijdens de jaarwisseling de feestvreugde te verhogen. Wat dat is mag u raden. Ik zeg alvast proost op het nieuwe jaar en wens u een knallend uiteinde en een voorspoedig 2016.

En mocht u wel vuurwerk afsteken: veel plezier maar wees voorzichtig!

 

Deze column is geschreven door Rolf Swart. Rolf is een Rôner met een grote politieke en culturele interesse, en zal zijn visie op regelmatige basis delen met de lezers van Rodenactueel.nl.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *