Column: ‘Op jacht naar het ootje’ Column: ‘Op jacht naar het ootje’

Column: ‘Op jacht naar het ootje’

Opinie 7 november 2015 - 11:10 uur Richard 0

Ach, u kent ze wel, mensen die overal de humor er van inzien en dit dan ook graag uit proberen te dragen. Doorgaans zijn het mensen waar geen gram kwaadheid inzit en zeer aangenaam in de omgang zijn. Fijne mensen die je bijvoorbeeld foto’s toesturen van een winters tafereeltje waarop de wortels van een boom zichtbaar zijn en dan het onderschrift “Winterwortels” bij de afbeelding hebben geplaatst. Kortom; de old-skool lolbroek.

Doordat ze geen kwaadheid maar enkel kattenkwaad in het zin hebben, weet je dat je constant op je hoede moet zijn om niet de pisang van een volgende grap te zijn. Iets wat zeker een voordeel is, want dit soort lieden houdt je scherp, vlijmscherp. En dat vlijmscherpe is zeker geen overbodige luxe wanneer je met een aantal mensen op fotosafari gaat en zo’n lolbroek deel uitmaakt van het bonte gezelschap.

Op een mooie zomeravond

Op een heerlijke zomerse woensdagavond aan het einde van de maand juni anno 2014, verzorgde ondergetekende een excursie nabij een natuurgebied met als doel een aantal enthousiastelingen de mooie plekjes in het gebied te laten zien en als het even mee zou zitten, ook nog de hier aanwezige reeënpopulaties verkennen. Het heerlijk temperatuurtje van zo’n drieëntwintig graden en het vrolijk stralend avondzonnetje voorspelden al, dat het een mooie toer zou gaan worden.

Gezellig keuvelend over het prachtig natuurgebied, de zeldzame planten en lachend over een aantal vrouwelijke joggers die maakten dat ze uit onze buurt kwamen, bereikten we het eerste punt waar er vrolijk met de op scherp staande fotoapparatuur op los geschoten kon worden. Het duurde dan ook niet lang voordat de flitskanonnen in gereedheid werden gebracht om een argeloos dier te kunnen vereeuwigen.

Je ziet het gebeuren…

Het gezelschap, waarvan ik naast twee Harry’s en een Jelte deel uitmaakte, stonden op scherp om in de vuurlinie te springen en alles te geven wat de toestellen maar aankonden. In een flits zag ik een twinkeling in de ogen van één van de Harry’s en ik besefte dat er wat te gebeuren stond. Deze Harry voldoet perfect aan het profiel van de eerder vermeldde geinponem. Toen hij mij met een glimlach aankeek, wist ik het. Het was het moment om dekking te gaan zoeken!

De twee scherpschutters hadden niets in de gaten en tuurden maar door hun lenzen en verwachten elk moment een grote prooi vast te kunnen leggen. Ineens met een luide gil brulde Harry dat hij een grote haas zag en wees naar het veldje waar wij vlakbij stonden. De ene scherpschutter bleef als aan de vloer genageld staan terwijl de andere met een haast katachtige sprong dekking achter een boom zocht. Het geluid van inzoomende lenzen was niet van de lucht evenals de het teleurgestelde kreunen, dat van de twee afkomstig was toen zij het dier niet konden ontdekken.

“Daar istie!” brulde lachbroek en wees nogmaals naar het veldje, “naast die bomen!”. De twee fotografen zagen iets donkers en knalden er met hun camera’s op los. Het leek wel oud en nieuw met al die flitsen! Niet kijkend wat ze aan het fotograferen vlogen ons de verbruikte megawatts ons om de oren. Toen het vuurwerk enigszins iets geluwd was, merkte de lolbroek op dat hij zich had vergist.

Met een droogheid die de Sahara doet overkomen als een kletsnat moerasgebied, zei de beste man dat hij een boomstronk voor een langoor had aangezien. De combinatie van deze gortdroge opmerking en de twee beteuterde gezichtjes liet bij mij alle remmen losgaan en ik had het niet meer. De lolbroek trouwens ook niet, toen twee priemende blikken van de fotografen hem aankeken die beseften dat ze voor het ootje waren gehouden.

albert-willem-hummel

Deze column is geschreven door Albert-Willem Hummel. Rôner schrijver, fotograaf en natuurliefhebber. Meer lezen van deze auteur? Kijk snel op Albert-Willem zijn weblog of bestel zijn prachtige naslagwerken over de natuur in en rondom Roden bij mijnbestseller.nl.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *