Column: ‘Het zwartmaken van Zwarte Piet’ Column: ‘Het zwartmaken van Zwarte Piet’

Column: ‘Het zwartmaken van Zwarte Piet’

Opinie 31 oktober 2015 - 09:49 uur Richard 0

Vanaf veertien november tot en met de vijfde december kan het dorp Roden zich weer in rouw gaan dompelen. Tientallen, nee zelfs honderden mensen zullen zich gekwetst gaan voelen en zware tijden tegemoet treden. Wat eens een kinderfeestje was, blijkt een symbool van haat te zijn.

Nee, niets van een feest voor kleine kinderen die smachten naar geschenken of een handje vol kruidnoten, maar een feest dat schijnbaar bol staat van racisme en minachting richting de gekleurde medemens.

Weet u, het is tegenwoordig blijkbaar een schande als je een blanke inwoner bent in Nederland, zeker als je daarbij ook nog eens trots bent op de oude tradities van dit land. Het sinterklaasfeest is allang geen kinderfeestje meer, dat voor zowel kinderen als de middenstand het hoogtepunt is van het jaar, maar een ordinaire verwijzing naar het slavernijverleden. Voor de laatstgenoemde natuurlijk vooral als het op de omzetcijfers aankomt. Ja, u moest eens weten hoeveel pijn dit doet bij de achter-achter-achter-achterkleinkinderen van de mensen die door de op geldbeluste voor-voor-voor-voorouders van de blanke autochtone inwoners van dit land van het Afrikaanse continent naar de West zijn verscheept en als slaaf werden gebruikt.

Het verleden

Beseft u wel dat wanneer u een zakje pepernoten zonder biologisch verantwoorde bestanddelen, een chocolade letter die niet in het bezit is van het Max Havelaar keurmerk of een marsepeinen varkentje koopt, waarvan de amandelen niet door zeer jonge kinderen maar door ontwikkelingsgeld gesponsorde coöperaties zijn geplukt, dat u zich schuldig blijft maken aan dit leed? Ja, u leest het goed, wij blanke autochtone inwoners van dit land laten geen kans onbenut om de achter-achter-achter-achterkleinkinderen van de voormalige slaven pijn te doen door hen op hun verleden te blijven wijzen.

Vergis u niet waarde lezer, het figuur van Zwarte Piet is voor deze mensen hét symbool voor onderdrukking en het zwijgend racisme geworden, waar de gemiddelde Nederlander boordevol van schijnt te zitten. Immers, aldus de meer meevoelende Nederlanders die toch meer openstaan voor het door en door slechte verleden van dit land, waren het toch die ‘Hollanders’ die de slavernij hebben uit gevonden? En hebben ze dit niet, dan hebben zij deze wel tot in de perfectie weten uit te voeren en er voor gezorgd, dat generaties achter-achter-achter-achterkleinkinderen van de voormalige slaven nu er aan herinnerd worden, wat hun afkomst is.

Maar weet u wat nu het moeilijkste aan het hierboven vermeldde materie is? Het nuchter gaan analyseren waarover het nu eigenlijk gaat. Hangt deze traditie nu echt aan elkaar van racisme en minachting naar de gekleurde medemens? Zou een klein kind dat zich zo verheugt op het sinterklaasfeest er werkelijk over nadenken dat die prachtig geschminkte Zwarte Piet een slachtoffer is van ons koloniaal verleden? Denk hier eens nuchter over na en geef dan antwoord.

Onzin!

Natuurlijk heeft dit kinderfeest totaal niets met racisme, kolonialisme of wat de idioten er ook bij proberen te slepen, te maken. Het is gewoon een ordinaire manier om via een kinderfeest door middel van een koloniaal verleden van ons land, een financiële vergoeding te gaan claimen. Een vergoeding die het zogenaamde leed dat de achter-achter-achter-achterkleinkinderen van de voormalige slaven nog elke dag bespeuren, enigszins te verzachten. En dit is niet zo raar, kijk maar naar de nabestaanden van de slachtoffers van Srebrenica, de doodgeschoten treinkapers of de waarschijnlijk geëxecuteerde vrijheidsstrijders in het voormalig Nederlands-Indië.

Nee, iets anders kan ik er niet in terug vinden. Zeker als men beseft dat ruim negentig (!!!) procent van de Nederlandse bevolking – die al behoorlijk gemengd is qua samenstelling – voor het feest is zoals deze vandaag de dag plaatsvindt. En ja, met een echte Zwarte Piet en geen politiek correcte Sesamstraatoplossing; andersgekleurde Zwarte Pieten. Dat een schreeuwende en geen geweld schuwende minderheid -die nota bene gesteund wordt door de zogenaamde ‘progressieve media’- zo hard loopt te roeptoeteren, wil nog niet zeggen dat ze gelijk hebben. En al helemaal niet als je geweld gaat gebruiken waar kleine kinderen bij zijn, en dit geweld anderen in de schoenen wilt blijven schuiven.

In feite is het sinterklaasfeest nog steeds een commerciële business. Echter een stuk minder voor de detailhandel, maar meer voor mensen uit de voormalige koloniën, die na een keurige mediatraining via een aan de PvdA gelieerde stichting mondig zijn gemaakt en over de hoofden van kleine kinderen menen hier een financiële slag te kunnen slaan.

Nobel doel

Mag ik dit walgelijk vinden? Niet alleen probeert men een financiële slag te slaan uit de ellende die hun voor-voor-voor-voorouders hebben moeten doorstaan, maar men schuwt zelfs geen enkel middel om dit te laten blijken. Ach, zeggen deze demonstranten en hun relschoppers, waar gehakt wordt vallen spaanders. Ouders die met hun van paniek gillende kinderen moeten vluchten. Ze strijden in hun ogen voor een nobel doel.

Om eerlijk te zijn had ik er geen problemen mee gehad als het sinterklaasfeest iets veranderd zou zijn. Ja, zelfs met gekleurde Zwarte Pieten. Maar na het zien van de uit angst gillende kinderen en het fanatisme waarmee die gasten met hun rugzakjes en capuchons de ouders van deze kinderen bedreigen ben ik om; Zwarte Piet behoort zwart te blijven! Niet vanwege de symboliek, maar vanwege het feest die het behoort te zijn.

albert-willem-hummel

Deze column is geschreven door Albert-Willem Hummel. Rôner schrijver, fotograaf en natuurliefhebber. Meer lezen van deze auteur? Kijk snel op Albert-Willem zijn weblog of bestel zijn prachtige naslagwerken over de natuur in en rondom Roden bij mijnbestseller.nl.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *