Column: ‘Flappen Lappen’ Column: ‘Flappen Lappen’

Column: ‘Flappen Lappen’

Opinie 3 oktober 2015 - 11:41 uur Richard 1

Ik kon een glimlach niet onderdrukken, toen een oude bewoners van de Brink in Roden meende dat hij mij moest gaan corrigeren, nadat ik een reactie had geplaatst bij een artikel waarbij melding werd gemaakt over hoe de Pietje Bel van Roden genaaid werd door de gemeente Noordenveld. Deze meneer vond dat mijn mening geen mening was, maar meer leek op stemmingmakerij. Kijk, dat mag deze meneer van mij vinden, maar dat neemt niet weg, dat ik de muziek zondagmiddag luid vond. Maar hé, het is moar ainmoal Ronermaark, dus je loopt er aan voorbij en je stoort je er verder niet aan.

Nu weet ik wel beter en besef mij ook terdege, ondanks dat de ex-buurman de kroegeigenaar wil laten overkomen als een heilige, dat de kroegbaas in het verleden ook met meer weg kon komen in Roden dan menig andere inwoner. Het ons-kent-ons circuit heeft hier en daar ook zo zijn voordelen en Flap wist daar menigmaal gebruik van te maken. Wat dat betreft was Roden dus een gemeente die men overal in dit land kon aantreffen; zo rolde het nu eenmaal.

‘n Echte Roner

Maar Flap is ook ‘n rasechte Roner als het op de Rodermarkt aankomt. De beste man heeft met veel hang- en vliegwerk het voor elkaar gekregen om het saaie VVV-kantoor in een geruisloos horecapand (stille knip) om te toveren. Het etablissement bevindt zich op een markante plaats in het centrum van het dorp en, eerlijk is eerlijk, het doet aan dat gedeelte van het dorp zeker geen afbreuk. Wat dat betreft, kan de plaatselijke politiek hier een voorbeeld aannemen.

Desalniettemin zijn de tijden veranderd en is het vermaak tijdens de Rodermarkt onder aanvoering van wethouder Reint Jan Auwema (Gemeentebelangen), Henk Kosters tweede wethouder en eveneens van Gemeentebelangen en CDA-wethouder Gerrit Alssema gedwongen om een andere, meer zedige koers te gaan varen. En het ambtenarenapparaat mag het voor de eerder genoemde heren uitvoeren. En ja, het klinkt banaal, maar verzet is zinloos.

Natuurlijk kan je blijven discussiëren of het zinvol is, het live brengen van muziek te gaan verbieden van maandag 6 uur tot dinsdag 15 uur, maar je hebt je er maar aan te houden als exploitant. Zo zijn de regels nu eenmaal in dit land. Persoonlijk vind ik dit grote larie en het bewijst, dat niet alleen de landelijke maar ook de plaatselijke politiek op zo’n afstand van de burger staat, waarop jij je gaat afvragen in hoeverre een democratie nog een democratie is.

Rodermarkt moet je begrijpen

Het op het belerende af gedrag van de bestuurders in dit dorp – die blijkbaar eerder de belangen van een kleine klagende minderheid dan die van de feestvierende en overgrote meerderheid wensen te behartigen – doet je afvragen wie er nu met dit haast kinderachtig beleid het meest is gediend. En toch zegt mij iets, dat deze heren helemaal niet beseffen waar ze mee bezig zijn.

Nu moet ik zeggen, dat het laatste mij meer zorgen baart, dan de luide muziek, die tijdens de jaarmarkt ten tonele werd gebracht. Zeker over smaak valt te twisten en mijn genre was het zeker niet, maar dat neemt niet weg dat er wel veel mensen waren die er van hebben genoten. En draait het daar juist niet om tijdens de Rodermarkt? Het plezier van velen en niet het gezeik van enkele zure azijnpissers?

Dat Flap iemand is, die dit verdomd goed in de gaten heeft en hier naar handelt, nu flink in zijn buidel moet gaan tasten, is absurd. En dan heeft de gemeente ook nog eens het lef om pas na de Rodermarkt met de boete te komen onder het motto dat men het er niet op aan wou laten komen? Het zegt voldoende over dit gemeentebestuur. Men weet dat men een grote meerderheid tegen het hoofd stoot en denkt er zo mee weg te komen. Plaatselijke politiek anno 2015.

Dat is mijn mening, waarde ex-buurman van naamgenoot van Albert, geen schop na. Ook ik vind dit gedrag van het gemeentebestuur niet kunnen. Wil het gemeentebestuur wat aan het leefbaarheid van het dorp doen – en dan bedoel ik niet het bejaardencentrum in het dorp zelf – laat ze dan eens wat vaker onderhoud plegen aan de plantsoenen en het uiterlijk van dit eens zo prachtig dorp. Het ziet er verdorie niet uit, je kunt op veel plaatsen niet eens meer de overgang van het grasveld naar het trottoir herkennen.

Biertje bij Flap

En dan heb ik het nog niet eens over de wir-war van reclameborden door het hele dorp, waar Ot en Sien aanbidder Roel Lubbers al eerder terecht zijn walging over uitsprak. Maar eigenlijk kunnen we dit van het pad afgeraakt gemeente bestuur maar op een manier laten merken, dat zij het helemaal verkeerd hebben. Dat kan bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen. Dat is dé manier om van hen af te komen. En als dat gelukt is, de avond van de uitslagen met z’n allen een heerlijk glas bier bij Flap gaan drinken, dat heeft hij verdient!

albert-willem-hummel

Deze column is geschreven door Albert-Willem Hummel. Rôner schrijver, fotograaf en natuurliefhebber. Meer lezen van deze auteur? Kijk snel op Albert-Willem zijn weblog of bestel zijn prachtige naslagwerken over de natuur in en rondom Roden bij mijnbestseller.nl.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *