Column: ‘De Wondertjes van Moeder Natuur’ Column: ‘De Wondertjes van Moeder Natuur’

Column: ‘De Wondertjes van Moeder Natuur’

Opinie 24 oktober 2015 - 10:57 uur Richard 0

Dat de natuur zich niet aan de door de mens gestelde wetten wenst te houden zal voor niemand meer een verrassing zijn. Keer op keer weet ze dan ook de mens (Homo sapiens asocialis) te verrassen door iets te doen, waar de mens geen rekening mee wenst te houden. Het zijn juist deze kleine en soms verwonderlijke zijsprongen waar de mens geen vat op kan krijgen, maar die de natuur juist zo boeiend maakt.

Neem bijvoorbeeld de bosanemoon (Anemone nemorosa). In het vroege voorjaar is de bosanemoon vaak het eerste plantje op de koude en soms nog natte bodem in de wijde omgeving van het dorp Roden die begint te bloeien. Met name als het voorjaar al een poosje op gang is en de temperaturen hebben een voor de mens aangename hoogte aangenomen, kunnen we in de vele bossen enorme tapijten van de plant met de vaak wit bloeiende bloemetjes bewonderen.

Mythologie

Vernoemd naar één van de gevleugelde nimfen van de bries die waarschijnlijk de dochters van de vier winden, Anemos, in de Griekse mythologie waren, is de bosanemoon misschien wel hét teken dat het voorjaar aan de deur staat te kloppen. Volgens de mythe ontvoerde één van de vier winden met de naam Zephyros, de personificatie van de westenwind, de godin Chloris en gaf hij haar macht over de bloemenwereld. Anemone was een nimf, een Griekse halfgodin, aan het hof van de Griekse godin van de bloemenwereld, de lente en de natuur, de eerder genoemde Chloris. Toen Zephyros verliefd werd op de nimf Anemone en godin Chloris dit door kreeg, werd ze kwaad en veranderde zij de nimf in een bloem.

Later namen de Romeinen de Griekse godin Chloris over en noemden haar Flora. Flora was nu de Romeinse godin van de lente en de bloemen. Ook namen de Romeinen Zephyros over en hij werd nu Favonius. Het woord Nemorosa in de naam staat voor “van het bos”. De nimf van het bos is dan ook een zeer toepasselijke naam voor de plant.

Een Wonder

Allemaal leuk en aardig, maar als wij de Griekse mythologie zouden volgen, dan moet het voorjaar binnenkort aan de voordeur gaan kloppen. Hoe vreemd dit ook mag klinken zo aan het einde van de maand oktober; de bosanemoon staat op het punt om te gaan bloeien. Weliswaar maar met een enkel plantje waaraan zich een pietluttig bloemetje bevindt, maar toch! Het blijft een vreemde gewaarwording om een bijna bloeiende bosanemoon tussen de paddenstoelen te zien staan. Werkelijk een wondertje van Moeder Natuur.

Dat maakt de natuur nu zo aantrekkelijk voor mij. Het onvoorspelbare gedrag wat zij ten toon weet te stellen in een schoonheid en pracht, die de mens doet verbleken. En ja de mens, het wezen op aarde die meent dat zij alles naar haar hand kan zetten.

albert-willem-hummel

Deze column is geschreven door Albert-Willem Hummel. Rôner schrijver, fotograaf en natuurliefhebber. Meer lezen van deze auteur? Kijk snel op Albert-Willem zijn weblog of bestel zijn prachtige naslagwerken over de natuur in en rondom Roden bij mijnbestseller.nl.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *