Column: ‘De Turken rammelen weer aan de poorten van Europa’ Column: ‘De Turken rammelen weer aan de poorten van Europa’

Column: ‘De Turken rammelen weer aan de poorten van Europa’

Opinie 21 oktober 2015 - 14:53 uur Richard 0

Vorige week plofte bij de Turkse gemeenschap in Nederland en Duitsland een brief op de mat, ondertekent door de premier van Turkije, Ahmet Davutoğlu. Hierin werd opgeroepen om bij de volgende verkiezingen voor het parlement op de nationalistische islamitische AK partij van president Tayyip Erdogan te stemmen.

Impliciet werden daarin onder andere ook goedkope vliegtickets van Turkish Airlines beloofd in ruil voor hun stem. Turkish Airlines is voor 49% in handen van de staat en de regering heeft als grootaandeelhouder een doorslaggevende stem bij benoemingen van bestuurders van de luchtvaartmaatschappij. De regerende AKP beschouwt het dus als hun eigen speeltje, waar zij kortingen kunnen aanbieden aan loyale stemmers. Dat zou een beetje hetzelfde zijn als Mark Rutte die kiezers treinkaartjes van de NS met korting aanbied in ruil voor een stem.

HDP

De komende verkiezingen in November komen nog geen half jaar na de vorige verkiezingen. Bij die verkiezingen op 7 juni kreeg de regeringspartij niet meer de absolute meerderheid. Na een periode van slopende coalitie-onderhandelingen kreeg de premier het niet voor elkaar om een nieuwe regering te vormen. De grootste complicatie vormde wel de nieuwe Koerdische partij HDP die, in tegenstelling tot de PKK, geweld afzweert en geen nationale staat nastreeft. Die partij haalde de absurd hoge kiesdrempel van 10% en kwam dus met een aanzienlijke fractie in het nieuwe parlement. Uiteindelijk kon er geen regering worden gevormd binnen de wettelijke termijn en dus werden de komende verkiezingen noodzakelijk. De AK partij verliest binnenlands aan populariteit en dus kunnen de stemmen van de kwart miljoen Turken in Nederland en de bijna 2 miljoen in Duitsland wel eens de doorslag geven in de verkiezingen. Het is dus strategisch gezien helemaal niet zo gek bedacht om juist dat electoraat, wat toch al sterk nationalistisch is, aan te spreken. Maar toch deugt het natuurlijk van geen kant. Nog helemaal afgezien van de schending van de privacy, waar het college bescherming persoonsgegevens (CPB) zich vooral druk om maakt. Dat vind ik eigenlijk nog het minste probleem.

Het is een merkwaardige praktijk van de partij van premier en president. Stemmen ronselen met goedkope vliegtickets bij dubbele paspoorthouders… Dat zou de PVV eens moeten proberen bij Nederlandse expats. Het land was te klein! Maar Turken hier vinden het volstrekt normaal, als je sommige reacties op Facebook leest. Ze vinden het volstrekt normaal dat zij ook mogen stemmen voor het Haagsche en Europese parlement. Vind ik niet. Ik vind het een probleem en een uitwas van de mogelijkheid tot het kunnen hebben van een dubbele nationaliteit. De dubbele nationaliteit leidde in 2007 al eens tot een nationaal debat toen Nehabat Albayrak en Ahmed Aboutaleb toetraden tot het kabinet Balkenende III. De dubbele nationaliteit betekent immers ook een dubbele loyaliteit en een mogelijk dubbele agenda. Het geldt voor gewone kiezers natuurlijk net zo goed als voor bewindslieden. Het is natuurlijk uiterst merkwaardig dat Turken mogen stemmen voor het Turkse parlement dat kan aansturen op lidmaatschap van Turkije van de EU en ook mogen stemmen voor vertegenwoordigers in het Nederlandse en Europees parlement die datzelfde doel nastreven, ook als dat niet in het belang is van Nederland of Europa.

Dubbele nationaliteit is dubbele invloed

Die kwestie is des te pregnanter geworden in het licht van de vluchtelingencrisis. Het land met ronselmethoden voor democratische verkiezingen moet van Angela Merkel eigenlijk versneld bij de EU, omdat zij de vluchtelingenstroom die ze nota bene zelf heeft aangemoedigd, niet meer aan kan. Turkije smacht al decennia naar toetreding ondanks dat ze niet de criteria van Kopenhagen voldoen en ondanks dat het land het al decennia niet zo nauw neemt met de mensenrechten. De miljoenen Turken in Duitsland kunnen dus én Merkel én Davutoğlu in het regeringszadel houden en het lidmaatschap van de EU van twee kanten aanjagen. U en ik, met slechts één nationaliteit kunnen dat niet. Het betekent dus dat een burger met twee nationaliteiten (en twee loyaliteiten), meer rechten heeft en meer politieke invloed heeft dan iemand met slechts één paspoort, en er is geen wet die dat verbiedt. De wet op het Nederlanderschap maakt dat gewoon mogelijk. Kunnen de heren politici nog een keer kritisch naar die wet kijken?

Even terugkerend naar de vluchtelingencrisis: er komen dus nu honderdduizenden mensen in Europa die mogelijk binnen een aantal jaren eenzelfde voordeel hebben als ze besluiten zich te gaan nationaliseren. Sterker nog, met de deal die Duitsland en Turkije hebben gesloten over steun van de EU bij de opvang van asielzoekers in ruil voor politieke steun bij de toetreding bij de EU, is ook afgesproken dat de visumplicht voor Turken als eerste stap zou kunnen worden afgeschaft. Dan is het volgende scenario niet ondenkbaar: Turkije nationaliseert in grote getale alle vluchtelingen, die dan met een Turks paspoort vrij kunnen reizen naar Europa. Als de afspraak doorgaat kan Turkije dus met groot gemak de vluchtelingen uit Syrië een Turks paspoort verstrekken en vervolgens geheel legaal, conform de afspraak, visumvrij naar Europa sturen. Ze kunnen zelfs die vliegtickets van Turkish Airlines gratis verstrekken, van de financiële vergoeding van 3 miljard die Angela Merkel aan de Turkse regering heeft toegezegd voor de opvang van de vluchtelingen. Nu ja, een vliegticket is een ook een soort van tijdelijke opvang. Heel tijdelijk. Voor de duur van een vlucht van Ankara naar Frankfurt of Schiphol.

En zo wordt er na 3 eeuwen wederom gerammeld aan de poorten Europa. Om met Mark Twain te spreken: “De geschiedenis herhaalt zich nooit, maar ze rijmt wel.”

Deze column is geschreven door Rolf Swart. Rolf is een Rôner met een grote politieke en culturele interesse, en zal zijn visie op regelmatige basis delen met de lezers van Rodenactueel.nl. 

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *