Column: ‘Buurtwacht tegen ratten’ Column: ‘Buurtwacht tegen ratten’

Column: ‘Buurtwacht tegen ratten’

Opinie 26 september 2015 - 11:20 uur Richard 0

Een burgerinitiatief om buurtgenoten te beschermen, daar waar de politie wettelijk gezien geen poot aan de grond krijgt. Iets wat ik persoonlijk van harte toejuich. De een noemt het een groep verontruste buurtbewoners, tegenstanders verwijzen naar het verbod van eigen rechter spelen en een verdwaalde enkeling durft zelfs naar de jaren dertig van de vorige eeuw te verwijzen en dan met name naar de toestanden die plaatsvonden in ons buurland Duitsland.

Dat verontruste buurtbewoners zich in gaan zetten, om allerlei vormen van ongeoorloofde praktijken tegen te gaan, is vaak heel begrijpelijk. Natuurlijk kan je het simpel houden en enkel een keer zo’n Roemeen bij de Jumbo wegsturen, die ontiegelijk vals op een trekharmonica zit te leuren, maar zoiets bedoel ik niet. Dat veilig klusje kunnen de dienders van het politiebureau heel goed klaren. Dat gebeurt zo even tussen twee kopjes koffie door.

Slappe hap

En nee, ik bedoel ook niet die half slappe buurtcomités, die tijdens een halfjaarlijks overleg met de gemeente Noordenveld kunnen gaan klagen over een loszittende stoeptegel of het gebrek aan schone parkeerplaatsen in de buurt, die nauwelijks onderhouden worden door het zwaar gemotiveerde personeel van de eerder genoemde gemeente.

Ik doel op potige kerels die hun buurt schoon willen houden van onder andere inbrekend tuig en andere niets aan deze samenleving toevoegende kansloze sujetten, wiens hobby het is andere mensen het leven zo zuur mogelijk te maken. U weet wel, van die laffe gastjes die heel anoniem andere mensen zover proberen te krijgen, dat ze gedwongen worden om te verdwijnen.

Regels zijn regels

Dit soort uitschot weet precies hoever ze kunnen gaan om iemand geestelijk totaal kapot te kunnen maken. Niet gehinderd door een stevig politieapparaat blijven ze de uiterste grenzen opzoeken om hun slachtoffer zover te krijgen dat diegene weggaat of in een erger scenario, zichzelf van het leven berooft. Immers, de politie moet blijkbaar eerst iemand op heterdaad kunnen betrappen er men op gaat treden. Ook dat begrijp ik wel; zo zijn de regels in dit land nu eenmaal.

Van de week kwam mij het verhaal ten ore, dat een dame lastiggevallen wordt door een aantal van de eerder genoemde kansloze, maar vooral laffe sujetten. Naast dat dit hersenloos uitschot niet van haar spullen af kan blijven, dreigbrieven stuurt en haar zelfs fysiek bedreigen, is het in den treuren dat dit al een hele poos doorgaat. Wat ik persoonlijk zelfs nog erger vind is dat deze dame via de social media aandacht moet zoeken om dit probleem aan het daglicht te krijgen. Daarbij wil ik wel vermelden, dat ik dit zeer dapper van de desbetreffende dame vind en hier mijn respect daarvoor uit.

Nee, in dit soort situaties waar op z’n mist twee lafhartige en gemaskerde klootzakken het lef hebben om een weerloze vrouw het leven zo zuur mogelijk proberen te maken, dan mag van mij er wel een burgerinitiatief opgezet worden door buurtbewoners om deze weerloze dame voor dit kruipend uitschot te beschermen. Dat scheelt de politie ook weer een hoop tijd en geld, die ze beter kunnen besteden.

Eigen rechter

En zou ik er rouwig om zijn wanneer zo’n burgerinitiatief de daders te pakken krijgt en ze ‘spoorloos’ laat verdwijnen? Nee, heel eerlijk gezegd niet. Gezien de falende rechtspraak in dit land, waar demente en wereldvreemde rechters niet eens over ballen beschikken om het tuig binnen onze samenleving fatsoenlijk te straffen waardoor men zich wel een tweede keer bedenkt om iets uit te vreten, zal mij het niets verbazen dat de daders binnen ons rechtssysteem vrolijk vrijuit gaan.

Begrijp mij niet verkeerd, niet dat ik oproep dat een paar potige buurtbewoners deze laffe, stalkende honden gaat afmaken, maar wel dat ik er begrip voor heb dat een ‘ongelukje’ in een klein hoekje zit en dat er een lesje geleerd dient te worden. Een lesje, dat je niet als een stel laffe ratten alleenstaande vrouwen bedreigt of fysiek aanvalt met maskers op. In dit soort gevallen lijkt mij een buurtwacht, burgerinitiatief of hoe je het ook wil noemen, zeer gepast.

albert-willem-hummel

Deze column is geschreven door Albert-Willem Hummel. Rôner schrijver, fotograaf en natuurliefhebber. Meer lezen van deze auteur? Kijk snel op Albert-Willem zijn weblog of bestel zijn prachtige naslagwerken over de natuur in en rondom Roden bij daannijman.nl

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *