Column: ‘Bezuinigingen: Moet het op deze manier?’ Column: ‘Bezuinigingen: Moet het op deze manier?’

Column: ‘Bezuinigingen: Moet het op deze manier?’

Opinie 5 december 2015 - 10:49 uur Richard 0

De gekheid van het bezuiningsspook in politiek Den Haag laat maar weer eens zien, hoe gestoord je moet zijn om al die onzin nog te gaan geloven, die daar met geëmotioneerde ogen verkondigt wordt.

Kijk, dat daar van onze belastingcenten honderdvijftig clowns rondlopen en bij tijden van gekkigheid niet meer weten wat ze moeten roepen, zal inmiddels niemand meer ontgaan zijn. En ja, je moet tegenwoordig bijna hooggeleerd zijn wil je de in dure woorden verpakte onzin nog enigszins kunnen begrijpen. Naja, elk volk zal de politici krijgen die het verdient.

Apencircus

Normen en waarden. Ook zoiets waar het apencircus in Den Haag zo mee loopt te snakken. De salonsocialisten die eens onder leiding van ene Drees het nog opnamen voor de gewone man, zijn verworden tot elitaire snobs met een hautaine houding naar alles wat nog met de mening van de eerdergenoemde gewone man te maken heeft. Nee, die hebben het druk met hoe wij met zijn allen het liefst zoveel mogelijk vluchtelingen in dit land kunnen én moeten opnemen. Kritische geluiden op dit gebied doet men maar als te graag af als populistisch geneuzel.

Solidariteit. Ook zoiets wat de gedresseerde roodstaartmakaken graag willen uitdragen. Solidair zijn met diegene die het minder hebben en alles heeft moeten achterlaten om hier een nieuw begin te kunnen maken. Ja, ja, wij hebben het hier goed in dit land en dan moet je maar niet zeuren. Het gedrag om maar steeds in het middelpunt van de piste te kunnen staan veroorlooft de meest vreemde redenaties. Althans, in de ogen van de gewone man. De dagelijkse voorstelling in het politieke circus gaat gewoon zijn eigen gang; wij weten wel wat goed voor jullie is, maak je daar maar geen zorgen over.

Kijk, als je jezelf dit maar lang genoeg blijft wijs maken, dan komt er een punt dat je het ook daadwerkelijk gaat geloven en er naar gaat handelen. Hoe gekker je in dit circus danst, hoe mooier het blijkbaar is. Oh ja, en wat je ook uit blijft kramen, ergens heb je wel een punt. Tenminste binnen het circusgebeuren in Den Haag. De gewone man op straat zal je echter vragen of jij je medicijnen wel hebt ingenomen deze ochtend.

Vroeger…

Principes. Vroeger had je politici die stonden voor hun principes. Samen sterk staan voor de zwakkeren in de samenleving ongeacht hun inkomen of gebreken. Laat de sterke schouders maar de zwaarste lasten dragen was het devies. Tegenwoordig zijn bij dit soort politici principes net zoals een stukje toiletpapier van de Aldi. Ze zijn handig wanneer je er eentje nodig bent en na gebruik gewoon wegspoelen.

Zo moeten de ouderen in ons zich nu ook voelen. En nee, ik bedoel niet de kleine minderheid die volgens het gekkenhuis in Den Haag nog rustig op hun tachtigste de polka dansen en onbezorgd van hun fors pensioen weten te genieten. Ik doel meer op de grote groep die afhankelijk zijn van de hulp van andere mensen. En dan heb ik het nog niet eens over de categorie ouderen die zwaar hulp behoevend zijn. Mensen waar het Haagse vlooiencircus niet van weten wil. Zelfs niet als het een eigen ouder betreft!

“Ben Oude Nijhuis, een vriend van Van Rijn senior, vertelde over de schrijnde situatie van zijn eigen vrouw. “De verzorging kan er niks aan doen. Door de bezuinigingen wordt gewerkt met minder personeel. In 2015 gaan ze nog meer bezuinigen en ik vraag me af wat er dan gaat gebeuren,” zei hij. Volgens de 82-jarige man is het in het verpleeghuis ‘ellendig’ en “gaat de kwaliteit hard achteruit door de bezuinigingen.” Om maar een voorbeeld aan te halen……

In de thuiszorg is het al niet anders. Als een olifant in een balletjurkje die door de porseleinkast heen rost, hadden de clowns in Den Haag bedacht dat de immer vlijtige ambtenaren van de vele gemeenten in ons land, ook wel capabel genoeg zijn om vrolijk met de nieuwe ideeën mee te kunnen dansen. Zij moesten maar gaan besluiten hoeveel uur en tegen welke prijs iemand thuiszorg zou moeten ‘verdienen’. Ja, de gekte in politiek Den Haag kent geen grenzen; the show must go on.

Of Jan-Hinnik Schöteldouk, de ambtenaar die eerst ging over de budgetten van de sportkantines, ooit wel danslessen had gehad werd niet over nagedacht. Dansen moet je! En het ergste voor die ambtenaar is nog wel, dat hij nu maar liefst veertig procent minder liedjes heeft om op te kunnen dansen. Het vlooiencircus in Den Haag zit daar niet mee. Laat je creativiteit maar los Jan-Hinnik, jij kan het aan. Laat die oudjes maar een poepje ruiken. De gevolgen hiervan horen wij inmiddels vrijwel elke dag.

Meer dan een schoonmaakster

Voor veel ouderen die gebruik maken van de thuiszorg is het niet alleen iemand die even komt schoonmaken en stofzuigen, maar ook het laatste beetje contact met de buitenwereld. Zeker wanneer zo’n iemand al een behoorlijke tijd bij dezelfde cliënt werkt, ontstaat er een persoonlijke band die voor de ouderen veel waard is. Ja, in sommige gevallen is deze band zelfs goud waard. Iets waar die opgedirkte apen in Den Haag totaal geen benul van hebben. En nee, bij de salonsocialisten met hun grote waffel vol termen als solidariteit, normen en waarden, samen de schouders er onder en principes, beseffen dit allang niet meer.

Men zegt wel eens dat de sterkte van een samenleving afgemeten kan worden in hoe men met de zwakkeren binnen deze samenleving omgaat. Nou, mag ik dan snel een teiltje, want ik sta op het punt om te gaan overgeven! Bezuinigingen zullen nodig zijn, maar op deze manier? Me reet!

albert-willem-hummel

Deze column is geschreven door Albert-Willem Hummel. Rôner schrijver, fotograaf en natuurliefhebber. Meer lezen van deze auteur? Kijk snel op Albert-Willem zijn weblog of bestel zijn prachtige naslagwerken over de natuur in en rondom Roden bij mijnbestseller.nl.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *