Vakbonden: ‘Faillissement DA onnodig’ Vakbonden: ‘Faillissement DA onnodig’

Vakbonden: ‘Faillissement DA onnodig’

Economie 31 december 2015 - 13:49 uur Richard 0

FNV en CNV zetten vraagtekens bij de snelle doorstart van het failliet verklaarde DA: dinsdag failliet en een paar uur later al een nieuwe eigenaar. De vakbonden vragen zich af of er sprake is geweest van een voorgekookt plan. De vorige directie van DA was al maanden in gesprek met belangstellenden.

,,Waarom was het nodig om DA failliet te laten gaan? Alleen om zonder ballast verder te kunnen, ten koste van schuldeisers, belastingdienst en medewerkers?”, aldus FNV-bestuurder Frans de Beer.

Hij vindt de rol van directeur Henk Castelijns en diens broer Ludwig opmerkelijk. ,,Henk was interim-directeur van DA en nu is hij ook directeur van de overnemende partij, Nederlandse Drogisterij Service. En de broer van Henk Castelijns, Ludwig, is directeur van Mosadex, de farmaceutische groothandel die de doorstart van DA faciliteert.”

Henk Castelijns van de doorgestarte drogisterijketen ontkent dat er sprake is van een strategie. Volgens hem is er geprobeerd om tot een overname te komen zonder faillissement, maar is dat niet gelukt. Het retailbedrijf gaat verder onder de vleugels van de Nederlandse Drogisterij Service, onderdeel van groothandel Holland Pharma.

Advocaat Theunis Meijer van Ludwig & Van Dam, dat de franchisevereniging van DA bijstaat, noemt de gang van zaken opmerkelijk, maar niet ongebruikelijk. ,,Mogelijk is Castelijns aangesteld als interim-directeur omdat hij de meeste kennis van zaken heeft. Ik heb geen indicatie dat hier iets geks aan de hand is.”

Onvrede

Hoe de doorstart eruit gaat zien en wat de gevolgen zijn voor de franchisers zijn, kon advocaat Meijer woensdag nog niet aangeven. Wel is duidelijk dat in het nieuwe DA plaats is voor zo’n twee derde van de 212 medewerkers van de centrale organisatie. DA telt meer dan 260 winkels. De keten draait bijna geheel op franchisers. Die zijn niet failliet gegaan en blijven dus gewoon open. Hun personeelsbezetting staat ook los van de afslanking bij de centrale organisatie.

DA kwam onder andere in moeilijkheden doordat veel franchisenemers uit onvrede over het beleid van de vorige directie uit de keten zijn gestapt, met als gevolg een fors omzetverlies. ,,De doorstart is een heel hard gelag voor de mensen die niet meegaan”, reageert De Beer. CNV-onderhandelaar Roos Rahimi wil een compensatie voor de medewerkers die eruit moeten.

Bron: AD.nl

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *