Groei op de arbeidsmarkt; 102.000 banen erbij Groei op de arbeidsmarkt; 102.000 banen erbij

Groei op de arbeidsmarkt; 102.000 banen erbij

Economie 29 januari 2016 - 09:42 uur Richard 0

De arbeidsmarkt trekt steeds verder aan. Uitkeringsinstantie UWV verwacht dat er dit jaar 102.000 werknemersbanen bijkomen in Nederland, dit is een toename van 1,3 procent. Vorig jaar kwamen er 56.000 extra banen bij.

Inclusief banen van zelfstandigen pakt de werkgelegenheidsgroei nog hoger uit, stelde het UWV in zijn vrijdag gepubliceerde voorspellingen. Met die cijfers meegeteld komen er in totaal 129.000 banen bij. De aantrekkende economie zorgt ook dat er meer vacatures ontstaan. Dat worden er dit jaar waarschijnlijk 859.000. Dat is 49.000 meer dan vorig jaar en ongeveer een derde meer dan tijdens het dieptepunt in 2013.

Grootste aanjager van de banengroei is de uitzendbranche. Dit was vorig jaar zo en dat blijft waarschijnlijk zo in 2016. Ook de werkgelegenheid in de bouw veert wat op. En na jaren van krimp is er ook licht herstel in de sector zorg en welzijn. Daar groeit het aantal banen dit jaar naar verwachting met 6000. Vooral de kinderopvang profiteert. In de verpleging en verzorging zal het aantal banen nog juist verder afnemen.

Door het herstel van de arbeidsmarkt is het UWV ook een stuk minder kwijt aan WW-uitkeringen. Afgelopen jaar daalden de totale lasten van de uitkeringen die de instantie verstrekt met een half miljard euro naar 20,9 miljard euro. De verwachting is dat de lasten dit jaar met nog eens een kwart miljard euro afnemen.

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken reageerde verheugd. ,,We zien al langer dat het beter gaat met de economie. Dat wordt nu bevestigd”, zei hij. ,,Dat betekent meer kans voor iedereen die een baan zoekt.”

Grootste aanjager van de werkgelegenheid is de uitzendbranche. Ook de bouw veert wat op. En na jaren van krimp is er ook licht herstel in de sector zorg en welzijn. Daar groeit het aantal banen dit jaar naar verwachting met 6000. Vooral de kinderopvang profiteert, voor de verpleging en verzorging zijn de vooruitzichten nog somber. Dat laatste geldt ook voor de financiële sector.

Bron: AD.nl

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *