Referendum erdoor, Nederland mag naar de stembus Referendum erdoor, Nederland mag naar de stembus

Referendum erdoor, Nederland mag naar de stembus

Binnenland 14 oktober 2015 - 11:52 uur Richard 0

Nederland kan binnenkort naar de stembus. De poging van GeenPeil om een referendum af te dwingen, is gelukt.

Dat maakte de Kiesraad vanochtend bekend in een openbare zitting. Om een volksraadpleging over het associatieverdrag tussen de EU en Oekraïne af te dwingen, waren er 300.000 steunbetuigingen nodig. Die drempel is ruimschoots overschreden volgens de Kiesraad.

GeenPeil, een initiatief van onder meer GeenStijl, haalde ruim 472.000 formulieren op. Via een steekproef werd bepaald dat bijna 428.000 daarvan geldig zijn.

Datum

Nu blijkt dat er voldoende geldige handtekeningen zijn, zal een referendumcommissie een datum prikken voor het referendum. Naar verwachting wordt deze in de eerste helft van volgend jaar gehouden. Uitgangspunt voor de commissie is dat het een datum is waarop zoveel mogelijk kiezers kunnen stemmen. Ook moeten gemeenten voldoende tijd hebben om het referendum goed te organiseren.

Alle kiesgerechtigden krijgen een oproep te gaan stemmen. Voor de geldigheid van de uitslag is een opkomst bij het referendum vereist van minimaal 30 procent. De uitslag is niet bindend. Het is aan het kabinet om te beslissen of het de uitspraak van de kiezer overneemt of naast zich neerlegt.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *