Lastenverlichting kabinet lijkt wassen neus Lastenverlichting kabinet lijkt wassen neus

Lastenverlichting kabinet lijkt wassen neus

Binnenland 7 januari 2016 - 11:42 uur Richard 0

De meeste werknemers gaan er dit jaar op vooruit. Maar reken jezelf niet rijk met een plusje in januari. Het loonstrookje is in april alweer achterhaald. En ook de hypotheekrenteaftrek kan fors tegenvallen.

Het loonstrookje kent dit jaar veel addertjes onder het gras. In de eerste drie maanden van het jaar ontvangen de meeste werknemers te veel salaris. Dat komt omdat het kabinet pas op de valreep van het nieuwe jaar voldoende steun kreeg van de oppositie om nieuwe belastingmaatregelen in te voeren.

De knieval voor CDA en D66 kunnen Belastingdienst en salarisverwerkers pas in april verrekenen. En dat betekent dat een modaal inkomen (2800 euro) in het voorjaar maandelijks weer zo’n 4 euro per maand zal moeten inleveren. Vanaf een bruto maandsalaris van 5000 euro per maand is die kat in de zak opgelopen tot maandelijks een tientje. Dat blijkt uit berekeningen van salarisverwerker ADP, die jaarlijks als eerste een goed beeld heeft van het nieuwe loonstrookje.

Op jaarbasis gaan alle werkenden er op het eerste gezicht op vooruit. Zij gaan minder inkomstenbelasting betalen. Maar dankzij de verlaging van de tarieven moeten veel huizenbezitters het voordeel via een lagere hypotheekrenteaftrek ook weer inleveren. Wie minder inkomstenbelasting betaalt krijgt minder terug van de fiscus, waardoor de woonlasten flink op kunnen lopen. In combinatie met andere nivellerende maatregelen van dit kabinet betekent dat een dikke min voor met name eenverdieners met een bruto maandsalaris rond de 5000 euro.

Huishoudens zonder kinderen die van één en hetzelfde salaris rondkomen moeten op jaarbasis 533 euro inleveren. Mét kinderen wordt die tegenvaller nog enigszins gecompenseerd dankzij een iets hogere kinderbijslag. Maar het beste af zijn tweeverdieners mét kinderen die gezamenlijk 5000 euro opbrengen. Zij kunnen op jaarbasis rekenen op een plus van ruim 2500 euro.

Bron: Telegraaf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *