Eigen risico bij diefstal bankpas flink omlaag Eigen risico bij diefstal bankpas flink omlaag

Eigen risico bij diefstal bankpas flink omlaag

Binnenland 29 januari 2016 - 09:59 uur Richard 0

Het eigen risico voor diefstal bij pinnen of internetbankieren gaat flink omlaag. Maximaal vijftig euro is straks voor eigen rekening als bijvoorbeeld de bankpas is geskimd.

Nu is het eigen risico nog 150 euro voor diefstal bij betalen met de pinpas in de winkel, geld opnemen bij een pinautomaat of bankieren op de computer of het mobieltje. Oftewel: als cybercriminelen 1000 euro van een bankrekening buitmaken door diefstal van de bankpas en pincode, krijgt het slachtoffer nu slechts 850 euro terug. Later dit jaar zou dit 950 euro worden, als de nieuwe Europese bankenrichtlijn PSD2 van kracht is.

Onzorgvuldig

Europese lidstaten mogen van Brussel de aansprakelijkheid voor consumenten zelfs nog verder verlagen. Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën wil echter geen gebruik maken van deze mogelijkheid, zo schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer.
De bewindsman wil voorkomen dat klanten anders onzorgvuldig omgaan met elektronisch betalen en internetbankieren.

Coulant

Toch geldt het eigen risico nu ook al als de klant nalatig is geweest door bijvoorbeeld slordig om te gaan met de eigen pincode. Alleen wie diefstal in de hand heeft gewerkt met opzettelijk zeer onzorgvuldig gedrag krijgt helemaal niets vergoed van de bank. Betaalvereniging Nederland laat weten dat banken in de praktijk coulant omgaan met het eigen risico.

Bron: Telegraaf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *