DVN: ‘Mensen met diabetes slecht af bij Menzis’ DVN: ‘Mensen met diabetes slecht af bij Menzis’

DVN: ‘Mensen met diabetes slecht af bij Menzis’

Binnenland 11 december 2015 - 11:04 uur Richard 0

Diabetes Vereniging Nederland (DVN) gaat de circa 1 miljoen diabetespatiënten vrijdag adviseren zich niet te verzekeren bij Menzis. De patiëntenorganisatie zegt ‘geen enkel vertrouwen’ meer te hebben in het beleid van de zorgverzekeraar.

Die zou, aldus DVN, onwrikbaar op de stoel van de behandelaar zijn gaan zitten en ook in 2016 willen bepalen welke insuline of welk hulpmiddel hun verzekerden gaan gebruiken.

DVN-directeur Olof King noemt deze handelwijze onaanvaardbaar: “Behandelaar en patiënt bepalen sámen de diabetesbehandeling; niet een verzekeraar.” Volgens King legt Menzis ook aan artsen en apotheken dictaten op welke geneesmiddelen en hulpmiddelen zij mogen voorschrijven dan wel meegeven aan de patiënt.

Woordvoerder Richard Lancée van Menzis ontkent ten stelligste dat de verzekeraar zich zo gedraagt. “Wij spannen ons in om zorgkosten te drukken, via een efficiënt gebruik van geneesmiddelen. Dus: goedkoop als dat kan, duur als het moet. Maar als een arts vindt dat zijn of haar patiënt beter af is met een duurder middel, dan eerbiedigen wij dat. Nee, wij gaan beslist niet op de stoel van de voorschrijver zitten; dat is bovendien tegen onze uitgangspunten.”

‘Heilloze strategie’

Toch herkennen ook diabeteshuisartsen en -internisten zich in de kritiek op Menzis. De Nederlandse Diabetes Federatie (NDF), waarbij onder andere deze behandelaars zijn aangesloten, is eveneens ontstemd. Directeur Inge de Weerdt van de federatie zegt zich ‘mét de DVN’ zorgen te maken over het optreden van vooral déze verzekeraar: “Volgens ons is het idee dat zorgvragers, zorgverleners en zorgverzekeraars samenwerken. Van dat idee zien wij in het opereren van Menzis weinig terug. Wat er ook achter zit, het lijkt ons een heilloze strategie. Wij zijn voor afspraken, niet voor dictaten.”

De woordvoerder van de aangevallen verzekeraar: “We hebben de afgelopen weken veelvuldig met deze partijen aan tafel gezeten, maar onze boodschap lijkt maar niet door te dringen. Wij willen besparen, zéker, via het preferentiebeleid, waarbij al een miljard op geneesmiddelen is overgehouden, Maar niet, nee nooit over de rug van de patiënt, die ook niet de dupe mag worden van dit soort discussies.”

Olof King van Diabetes Vereniging Nederland hecht geen waarde aan deze woorden: “Het gaat ook niet goedkomen in 2016: het is zeer waarschijnlijk dat verzekerden van Menzis in de problemen komen omdat diens leverancier geen enkele vergoeding krijgt voor insulinepennen -en naalden en ander, goedkoper materiaal zal leveren waarop men nog wat kan verdienen. Daarom zeggen we tegen mensen met diabetes: Denk nog eens goed na voordat je je bij deze maatschappij verzekert.”

Bron: Telegraaf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *