Consumenten vaker de dupe van phishing naar bankpassen Consumenten vaker de dupe van phishing naar bankpassen

Consumenten vaker de dupe van phishing naar bankpassen

Binnenland 20 december 2015 - 14:55 uur Richard 0

Consumenten worden de laatste tijd overspoeld met mails en sms-jes waarin wordt gevraagd de pinpas op te sturen. ,,Alle banken melden dat er de afgelopen tijd een sterke toename is van phishing naar betaalpassen”, aldus de Betaalvereniging Nederland die waarschuwt om de pas nooit op te sturen.

Veel pashouders ontvangen de laatste tijd valse e-mails, sms-jes of brieven, zogenaamd van hun bank, die melden dat ze hun betaalpas moeten vervangen.

Vals

Daarvoor moeten ze hun huidige betaalpas per post opsturen naar een zogenaamd recyclebedrijf en op een website die zogenaamd van hun bank is, hun pincode invullen. Deze berichten bevatten hyperlinks naar valse websites die uiterlijk heel veel lijken op de websites van banken maar in werkelijkheid van criminelen zijn.

Stuur niks op

”Nederlandse banken stellen automatisch een nieuwe betaalpas ter beschikking wanneer de oude ongeldig wordt. U hoeft daar niets voor te doen. Wanneer de nieuwe betaalpas goed is ontvangen, kan de oude betaalpas worden vernietigd door hem dwars door de betaalchip doormidden te knippen. De doorgeknipte betaalpas kan vervolgens worden weggegooid”, aldus de Betaalvereniging die streeft naar een veilig, betrouwbaar en maatschappelijk efficiënt betalingsverkeer.

Naast banken heeft de Belastingdienst de afgelopen tijd regelmatig gewaarschuwd voor phishingmails. De fiscus vraagt consumenten de mail niet te openen en onmiddelijk te verwijderen.

Bron: Telegraaf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *