Belasting op zoete drankjes te ingewikkeld Belasting op zoete drankjes te ingewikkeld

Belasting op zoete drankjes te ingewikkeld

Binnenland 1 december 2015 - 13:05 uur Richard 0

Het ziet er niet naar uit dat we straks extra moeten betalen voor ongezonde, suikerhoudende drankjes. De politiek vindt de invoering van een suikertaks te ingewikkeld.

Daarmee reageren de partijen op een initiatief van tv-kok Jamie Oliver, die waarschuwt voor de gevaren van overmatig gebruik van suiker. Hij kreeg het onderwerp op de politieke agenda in Groot-Brittannië. In België wordt zelf op 1 januari een suikertaks ingevoerd.

Maar de Nederlandse politiek wil er niet aan. Sommige partijen zijn er volgens De Telegraaf op zichzelf niet tegen, maar zien wel te veel beren op de weg. De PvdA vindt de invoering een te zware kluif voor de Belastingdienst. Het CDA zegt dat suiker ook in natuurlijke producten zit en weet niet waar de grens getrokken moet worden. En de VVD en PVV hebben principiële bezwaren: ze willen eetgedrag niet beïnvloeden met belastingen. De SP ziet er meer heil in om fabrikanten aan te pakken.

‘Wereld is gek geworden’

Topchef Jamie Oliver hield vorige maand in RTL Late Night een vlammend betoog over de gevaren van suiker. Het kan bijdragen aan het ontstaan van overgewicht en het is slecht voor je gebit. “Het gaat er niet om hoe vaak je poetst, maar om wat je drinkt”, zegt Oliver. “De wereld is helemaal gek geworden. Iedereen houdt van suiker, ik ben er niet tegen, maar je moet er respect voor hebben. Het wordt verkeerd gebruikt.”

Specialisten in Nederland schaarden zich achter de Britse tv-kok. In Nederland hebben tienduizenden jonge kinderen een slecht gebit.

Bron: RTL Nieuws

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *