Stookhut herbouwd bij CazemierBoerderij in Tolbert Stookhut herbouwd bij CazemierBoerderij in Tolbert

Stookhut herbouwd bij CazemierBoerderij in Tolbert

Cultureel 18 april 2016 - 09:00 uur Redactie 0

TOLBERT – Op het erf van de CazemierBoerderij in Tolbert stond ooit een stookhut. Zo’n klein gebouwtje met een swienepot om varkensvoer te koken en water voor de was, de weck en de slacht.
’s Zomers woonde de boerenfamilie in de stookhut. Dan bleef het huis schoon.
Maar dit karakteristieke huisje was in de loop van de tijd vervallen geraakt en gesloopt. Een grote wens van Fredewalda kon worden vervuld toen het bestuur van Tourist Information Leek, voorheen de VVV, bij de opheffing een fors bedrag aan Stichting Oudheidkamer Fredewalda toekende voor de herbouw van de stookhut op het erf van de CazemierBoerderij.
Een groep enthousiaste en deskundige vrijwilligers heeft de bouw gerealiseerd, waarbij bijna uitsluitend oud materiaal is verwerkt dat bij de restauratie van de boerderij vrij gekomen was. Inmiddels is het knusse huisje prachtig ingericht. Precies zoals het vroeger was. Mét een echte oude swienepot. De officiële opening werd gedaan door de oud voorzitter van Tourist Information Henny Oosterveld.

De herbouwde stookhut kan worden bekeken tijdens de openingsuren van het museum van Fredewalda op zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur. Adres: CazemierBoerderij Hoofdstraat 27 Tolbert.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *