Jeugdcultuurfonds Leek van start in cultuurcentrum Agora Jeugdcultuurfonds Leek van start in cultuurcentrum Agora

Jeugdcultuurfonds Leek van start in cultuurcentrum Agora

Cultureel 2 februari 2016 - 09:23 uur Redactie 0

LEEK – Toneelspelen, dansen, schilderen, muziek maken…. ieder kind is creatief. Maar niet iedereen kan lessen op deze gebieden betalen. Daarom is het provinciaal Jeugdcultuurfonds Groningen opgericht. Het fonds is in 2015 als eerste succesvol gestart in de stad Groningen, Hoogezand-Sappemeer is als tweede gemeente aangesloten en nu volgt de gemeente Leek.

Op woensdag 3 februari 2016 om 14.00 uur wordt het startsein gegeven voor het Jeugdcultuurfonds Leek in cultuurcentrum Agora, Rodenburg 1b, 9351 PV Leek. Burgemeester B.C. Hoekstra van de gemeente Leek geeft het startsein onder begeleiding van een creatieve kinderactiviteit.

Het Jeugdcultuurfonds Leek maakt het mogelijk dat jongeren uit gezinnen met een smalle beurs, wanneer ze dit graag willen, ook buiten schooltijd op bijvoorbeeld muziek-, beeldende activiteit, theater of dansles kunnen. Ouders met een inkomen tot 120% van het minimum inkomen kunnen terecht bij het fonds. Het fonds is er voor kinderen en jongeren van 4 tot 18 jaar.

De gemeente Leek stort vanaf nu tot en met het jaar 2018 jaarlijks € 5.000 in het Jeugdcultuurfonds. Het Jeugdcultuurfonds honoreert uitsluitend aanvragen voor cursussen bij erkende culturele instellingen of – aanbieders, waarbij maximaal € 450,- vergoed wordt voor een jaar les. Na dat jaar kan er eventueel opnieuw een aanvraag worden ingediend.

De Rabobank Foundation ondersteunt de missie van het Jeugdcultuurfonds – het helpen van kinderen uit kansarme gezinnen die graag hun creativiteit willen ontwikkelen – en draagt voor de start van het Jeugdcultuurfonds in Leek € 5.000 bij. Zo geeft de Rabobank Foundation gestalte aan haar eigen opdracht: kansarme mensen in groepsverband toegang bieden tot kansrijke netwerken. Door deel te nemen aan bijv. muziek-, theater-, teken- of dansles krijgen kinderen en jongeren nieuwe en positieve ervaringen en groeit het zelfvertrouwen. Het verbreedt hun horizon. Door de creatieve vermogens van kinderen te stimuleren hebben ze in hun latere leven meer kansen.

Door de gezamenlijke inzet van het Jeugdcultuurfonds, de gemeente en de Rabobank foundation kunnen het komend jaar ruim 30 kinderen uit de gemeente Leek deelnemen aan kunstzinnige en culturele activiteiten.

Beroep doen op het Jeugdcultuurfonds

Het Jeugdcultuurfonds werkt met een lokaal netwerk van intermediairs. De aanvraag voor een vergoeding van de kosten wordt voor het kind gedaan door de intermediair, een professional die op de hoogte is van de gezinssituatie. Dat zijn bijvoorbeeld leerkrachten, een schoolarts, een maatschappelijk werker of een medewerker van een welzijnsinstelling. Als de aanvraag van de intermediair wordt goedgekeurd, zorgt het fonds voor rechtstreekse betaling aan de cultuuraanbieder, waar het kind op les gaat.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *