Excursie Waar dode dingen tot leven komen Excursie Waar dode dingen tot leven komen

Excursie Waar dode dingen tot leven komen

Cultureel 18 mei 2016 - 10:12 uur Redactie 0

TOLBERT/NUIS – Oudheidkamer Fredewalda in Tolbert organiseert op donderdag 26 mei een avondexcursie naar het Noordelijk Archeologisch Depot (NAD) in Nuis.

De excursie start voor fietsers om 19.00 uur vanaf de CazemierBoerderij aan de Hoofdstraat 27 en voor deelnemers per auto om 19.15 uur, waarbij er gecarpoold kan worden. Deelname aan de excursie, die vanaf half acht ongeveer anderhalf uur duurt, is gratis en ook de koffie wordt aangeboden. Opgave is niet nodig.

Drie grote loodsen aan de Nieuweweg 76 in Nuis zijn sinds 1997 in gebruik als depot voor archeologische vondsten uit de provincies Groningen, Friesland en Drenthe. In het depot worden deze vondsten zorgvuldig beschreven, opgeslagen en beheerd. Sinds 2014 is er in de eerste loods een bezoekersruimte gerealiseerd. In de wanden daarvan zijn vitrines geplaatst met daarin een selectie van voorwerpen die in de afgelopen jaren bij het NAD zijn ondergebracht. Speciaal voor deze excursie halen medewerkers enkele vondsten uit Tolbert en omgeving uit de depots tevoorschijn.

Op lange stellingen zijn rijen potten geplaatst uit verschillende periodes (van het begin van de jaartelling tot in de middeleeuwen), die bij opgravingen tevoorschijn zijn gekomen. Eeuwenoude bakstenen herinneren aan vroegere kloosters. Halverwege de loods met klimaatkamers (voor het onder gecontroleerde omstandigheden bewaren van metalen, organisch materiaal en papieren documentatie) staat ineens een eeuwenoud skelet van een vermoorde man, die gedumpt werd onder een mestbult.

De loodsen staan op het terrein waar vroeger de barakken van het ‘Ambonezenkamp’ stonden. Er gaan wilde verhalen over de opslag van militaire en geheime materialen in de loodsen die in de jaren ’60 zijn geplaatst. Ze hebben echter vooral dienst gedaan als opslag van bedden, dekens en andere noodmaterialen die gebruikt zouden kunnen worden als zich een nieuwe oorlogssituatie voor zou doen. Met bijzondere verhalen komen dode dingen hier weer tot leven.

Soms al te letterlijk, omdat één van de loodsen ernstig wordt geplaagd door een hardnekkige schimmel…

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *