Pas op voor gebakken spons Pas op voor gebakken spons

Pas op voor gebakken spons

Algemeen 15 april 2016 - 21:07 uur Redactie 0

RODEN – Is het nu een gebakken spons of een stukje gebakken lucht? Op social media gaan zo nu en dan berichten rond waarin hondenbezitters gewaarschuwd worden voor gebakken spons. Deze gebakken spons zou dan neergelegd worden om honden van het leven te beroven. Gebakken spons zou smakelijk zijn voor honden. Als ze de spons eten, zou deze in de darm uitzetten en deze afsluiten.

Feit of fabel

Maar is dit wel zo? Worden er wel eens honden bij de dierenarts binnen gebracht die dit gegeten hebben? Bij nader onderzoek betreft het vaak zwerfafval (niet-gebakken spons, purschuim). Bij het Medisch Centrum voor Dieren zien ze wekelijks honden die rare dingen opeten. Gebakken sponsen hebben zij daarbij nog nooit gezien.

“Wat ons betreft heeft u meer reden om bang te zijn voor normale zaken als speelgoed, (nep)botten, vishaken, inhoud van prullenbakken en medicijnen.” Dit is pas echt gevaarlijk voor honden. Het MCD ziet jaarlijks dieren met een darmafsluiting door een ander voorwerp.

Top 5 voorwerp in darm hond:
Speelgoed (bal, piepbeestje), Gebruikte tampon, Te veel bot gegeten, Inhoud van speelgoed (kussenvulling), Gras en flosdraad

Zelfs de politie slaat alarm, terwijl er geen concrete aanwijzingen zijn dat er dierenbeulen actief zijn. ,,Tot op heden zijn we nog niet uitgerukt voor een hond die aantoonbaar ziek is geworden door een stuk spons,” meldt een woordvoerder van de dierenambulance.

Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) onderzocht verschillende voorwerpen die door hondenbezitters zijn gevonden, maar in geen van de gevallen bleek het te gaan om gebakken spons. Vaak betrof het stukken purschuim. “Als een hond echt gif zou eten, zijn de gevolgen binnen een uur merkbaar. Zo’n dier wordt echt meteen doodziek,” aldus de dierenpolitie

Dus blijft de vraag bestaan: Is het gebakken spons of gebakken lucht?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *