Herdenking en bevrijding gemeente Leek 2016 Herdenking en bevrijding gemeente Leek 2016

Herdenking en bevrijding gemeente Leek 2016

Algemeen 3 mei 2016 - 14:34 uur Redactie 0

GEMEENTE LEEK – Op woensdag 4 mei worden in de gemeente Leek op diverse plaatsen herdenkingen georganiseerd ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Een ieder wordt uitgenodigd aan de herdenkingen deel te nemen.

Het wordt op prijs gesteld de Nederlandse vlag (zonder oranje wimpel) halfstok te hangen. Dit moet gebeuren van 18.00 uur tot zonsondergang (circa 21.10 uur).

Enumatil

Het 4 mei-comité Enumatil organiseert een programma voor dodenherdenking onder de titel “Overleven – Leven – Overleveren; Samen, ik en de ander”. De herdenking vangt aan om 19:00 uur in de Rank, Hoendiep 43. Na een kort programma in de Rank wordt de bijeenkomst voortgezet bij de molen Eben Haëzer aan het Molenpad 3.

Leek

Om 19.30 uur kunnen belangstellenden zich verzamelen bij het Gemeentehuis van Leek voor een stille tocht naar het centrum. Om 19.50 uur wordt een korte plechtigheid gehouden bij het Joodse Schooltje aan de Samuël Leviestraat. Dichteres Anneke Wasscher uit Leek leest een van haar gedichten en noemt de namen van de Joodse inwoners en verzetsmensen voor wie enige tijd geleden Stolpersteine (struikelstenen in het trottoir) zijn geplaatst.
Om 20.00 uur vindt aansluitend een plechtigheid plaats bij het verplaatste herdenkingsmonument aan het Boveneind. Na de twee minuten stilte is er een kort programma, waaraan wordt meegewerkt door leerlingen van de basisscholen OBS Hasselbraam en CBS Van Panhuysschool (die het monument hebben geadopteerd). Burgemeester B.C. Hoekstra van de gemeente Leek houdt een toespraak.
Leden van de Chr. Muziekvereniging Harmonie en Het Leeksterbloempje zorgen voor muzikale omlijsting en Scouting Nienoord is aanwezig met fakkels. De organisatie is in handen van het ‘4 mei-comité Leek’.

Tolbert

In Tolbert organiseert het ‘4 mei-comité Tolbert’ om 19.10 uur een herdenkingsbijeenkomst in de dorpskerk aan de Hoofdstraat. Aansluitend volgt een stille tocht naar de begraafplaats, waar bloemen worden gelegd bij de graven van twee gesneuvelde geallieerde piloten. Wethouder H.J. Morssink van de gemeente Leek is bij deze plechtigheid aanwezig en houdt een toespraak. Kinderen van CBS De Regenboog en OBS De Beelen leveren hun bijdrage door het lezen van zelfgemaakte gedichten. Na de bijeenkomst op de begraafplaats, waar duiven worden losgelaten, kan iedereen naar de oude Tolberter kerk komen om even na te praten en vooral om de werkstukken van de kinderen van De Beelen en De Regenboog te bewonderen.

Zevenhuizen

Het Comité 4 mei en de Stichting Promotie Zevenhuizen organiseren de herdenking in het dorp Zevenhuizen. Om 18.00 uur worden door leden van KV Sparta vlaggen halfstok gehangen bij het monument aan De Haspel, aan het Hoofddiep en op de openbare begraafplaats. De plechtigheid begint om 19.00 uur in het Verenigingsgebouw aan het Hoofddiep met de herdenking van slachtoffers. Om 19.30 uur wordt verzameld voor een stille tocht naar en een plechtigheid op de begraafplaats aan de Kerkhoflaan. Leerlingen van OBS Het Veenpluis en CBS De Delta lezen een gedicht. Wethouder R. Honnef is namens de gemeente Leek bij de herdenking aanwezig.

VIERING OP 5 MEI

Op donderdag 5 mei wordt de bevrijding gevierd. Het wordt op prijs gesteld op deze dag de Nederlandse vlag (zonder oranje wimpel) uit te hangen.

In tegenstelling tot voorgaande jaren worden op 5 mei in het dorp Leek geen speciale Bevrijdingsactiviteiten georganiseerd. Dit heeft te maken met het feit dat 5 mei dit jaar op Hemelvaart valt. Er zijn veel concurrerende evenementen, terwijl het lastig bleek vanwege deze dag en de meivakantie een geschikte locatie te vinden en voldoende vrijwilligers te mobiliseren.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *