Groot aantal inbraken in woningen Roden Groot aantal inbraken in woningen Roden

Groot aantal inbraken in woningen Roden

Algemeen 31 oktober 2015 - 08:57 uur Richard 0

De inbraakhausse doet zich voor aan de Ceintuurbaan Noord en West en omliggende straten, zegt politiechef Harry Prak van de regio Noordenveld. Dieven slaan met name toe als het donker is. ,,Brandt er geen licht in huis en staat er geen auto op de oprit, dan is het voor inbrekers duidelijk dat er niemand thuis is.”

Volgens Prak zijn vooral bewoners die met vakantie zijn het slachtoffer. ,,Dieven gebruiken de blaadjesmethode. Ze stoppen een blad tussen de deur, vaak van een laurier want dat is stevig. Zit het blad na een of twee dagen nog tussen de deur, dan is er niemand thuis en slaan ze toe.”

De dieven in Roden breken met name in aan de achterkant van woningen. Vaak er sprake van braakschade, die nog groter is dan de buit. Inbrekers hebben het vooral voorzien op geld en sieraden. ,,Spullen die snel te verhalen zijn. Tv’s en computerapparatuur is minder geliefd”, vertelt de politiechef. Hij heeft de indruk dat er een groep inbrekers in Roden actief is, mogelijk in wisselende samenstelling. ,,Maar we hebben er geen grip op.”

Buurtpreventie

De politie adviseert bewoners die een paar dagen weg gaan het licht ‘s avonds te laten branden en de auto van de buren op de oprit te laten zetten. Ook surveilleert de politie vaker door het gebied. Verder probeert de wijkagent bewoners alert te maken. Zo was er donderdagavond een oefening met burgernet in Roden, met als doel inbrekers op heterdaad te betrappen.

Binnenkort gaat de politie folders verspreiden in Roden en met besturen van wijkverenigingen door de buurt. Harry Prak: ,,De bestuursleden krijgen een hesje aan. Zo zijn ze herkenbaar in de buurt en schrikken ze potentiële inbrekers af. We wijzen ze er op waar ze op moeten letten en hoe ze inbrekers kunnen herkennen. Het is geen buurtwacht, meer buurtpreventie. ”

Bron & Tekst: DvhN

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *