Goed nieuws voor liefhebbers van de eierbal Goed nieuws voor liefhebbers van de eierbal

Goed nieuws voor liefhebbers van de eierbal

AlgemeenOpmerkelijk 6 mei 2016 - 09:55 uur Redactie 0

GRONINGEN – De plaatsing van de eierbal op de immateriële erfgoedlijst is weer een stap dichterbij.

Er is een commissie van aanbeveling gevormd die zich hierover gaat ontfermen.

Een vijftal eierballiefhebbers gaat zich inzetten om de eierbal namens de Groningers op de lijst te zetten. De commissie bestaat uit publicist Jos Rietveld, Stadjer Angelique Westerhof, Henk Scholte (consulent Huis van de Groninger Cultuur), voormalig cafetariahouder Peter Kars en jurist en hoogleraar Herman Bröring.

Erfgoedplan

Om de eierbal op de lijst te krijgen moet er een zogeheten erfgoedplan geschreven worden. Hier gaat de groep zich mee bezig houden. Het is een behoorlijke papierwinkel, maar ze zien het positief in.

De nationale immateriële erfgoedlijst wordt in opdracht van UNESCO gemaakt. Op de lijst staan belangrijke tradities, gewoonten, uitdrukkingen en rituelen. Gebruiken die voor een land of regio belangrijk zijn.

Voldoende redenen

‘Hij komt er zeker weten op te staan’, vertelt Jos Rietveld. ‘We gaan dit gewoon doen’. De eierballiefhebbers hebben elk hun eigen reden om de eierbal er op te zetten. Zo vindt Bröring het belangrijk dat er meer aandacht komt voor het culinaire erfgoed van Groningen. Hij ziet voor zichzelf een goede rol in het invullen van al het papierwerk.

Binnenkort gaat de groep naar het Kennisinstituut Immaterieel Erfgoed Nederland om hun voordracht van de eierbal toe te lichten.

Bron: RTV Noord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *