Bibliotheken hebben met jouw.buzz een nieuwe innovatie Bibliotheken hebben met jouw.buzz een nieuwe innovatie

Bibliotheken hebben met jouw.buzz een nieuwe innovatie

Algemeen 11 mei 2016 - 18:01 uur Redactie 0

VEENHUIZEN – Gedeputeerde Tjisse Stelpstra onthulde op woensdag 11 mei ‘jouw.buzz’, de nieuwste innovatie van Biblionet Drenthe. jouw.buzz is zowel een rijdend leslokaal als een mobiel laboratorium vol technische snufjes.

De bus wordt ingezet voor activiteiten op het gebied van mediawijsheid, laaggeletterdheid, inburgering en digivaardigheid. Scholen en organisaties kunnen de bus huren. Met jouw.buzz wordt de nieuwe strategie van de bibliotheken in Drenthe zichtbaar.

jouw.buzz

jouw.buzz is een laagdrempelige, mobiele en inspirerende omgeving om ‘21st century skills’ te leren. De bus beschikt daarom over allerlei technische snufjes zoals laptops, tablets, 3D-printers en lasercutters. jouw.buzz gaat scholen bezoeken die een Bibliotheek op school hebben, daarnaast kunnen scholen en organisaties jouw.buzz huren voor lessen. jouw.buzz kan ook ingezet worden voor volwasseneneducatie: veel volwassenen kunnen hulp gebruiken bij bijvoorbeeld het reizen met het openbaar vervoer, het aanvragen van een paspoort of DigiD, de online aangifte bij de Belastingdienst of internetbankieren.

Maatschappelijke en verbindende functie

De nieuwe strategie van de bibliotheken in Drenthe is gericht op een maatschappelijke en verbindende functie. Lenie van der Werf, directeur Biblionet Drenthe: ‘Het is van steeds groter belang dat mensen mee kunnen doen in de samenleving. We willen de inwoners van Drenthe digitaal vaardiger maken, veertig procent van Drenthe is dat niet. Daarbij kan jouw.buzz een belangrijke bijdrage leveren.’

Met jouw.buzz kan een deel van deze activiteiten uitgevoerd worden bij scholen en in woonkernen waar geen bibliotheekvestiging is of onvoldoende digitale voorzieningen zijn. Drenthe is een kleinschalige provincie met veel dorpen en woonkernen. Ideaal is daarom een bus waarmee extra onderwijs en cultuur in het dorp aangeboden kan worden.
Opening in Veenhuizen
Dat de openingshandeling bij de Penitentiaire Inrichting Veenhuizen plaatsvond is niet toevallig. Zowel Biblionet Drenthe als de gevangenis hebben een maatschappelijke functie en zoeken naar samenwerking met andere partijen. Marie-Anne de Groot (directeur gevangenis Veenhuizen) ziet het als een taak gedetineerden meer digitale ‘skills’ te geven voor als ze vrij komen.

Nieuwe bestemming bibliobus

Tot eind 2015 maakte de Bibliotheek gebruik van bibliobussen. Biblionet Drenthe besloot om één bibliobus te houden voor alternatieve doeleinden. Al snel ontstond het plan om de bus in te zetten voor scholen en instellingen. De bus is opnieuw ingericht en er zijn lesprogramma’s ontwikkeld voor zowel kinderen als volwassenen.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *