Onrust over een vliegtuigbom onder de Albertsbaan Onrust over een vliegtuigbom onder de Albertsbaan

Onrust over een vliegtuigbom onder de Albertsbaan

Algemeen 13 mei 2016 - 18:05 uur Hans 0

De kans is groot dat in het centrum van Roden een vliegtuigbom ligt uit de Tweede Wereldoorlog.

Het gespecialiseerde bedrijf Leemans heeft in opdracht van de gemeente Noordenveld onderzoek gedaan naar de bom. “Op basis van wat we hebben gevonden achten we het aannemelijk dat er een bom ligt”, zegt een woordvoerder van Leemans.

Op 4 juli wordt onder de parkeerplaats van de Albertsbaan gezocht naar de bom.

Explosieven Opruimingsdienst
Het was tot vandaag een mysterie of de vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog onder de Albertsbaan in Roden lag. Het plein in het centrum van Roden werd aangelegd in de jaren ’70. De Explosieven Opruimingsdienst zocht toen al eens naar de bom, maar zonder resultaat.

Bombardement
Op 24 oktober 1941 liet een Engelse bommenwerper ‘s avonds een aantal bommen op Roden vallen. De piloot was op weg naar het Duitse Emden, maar kon door het slechte weer zijn doel niet vinden. De bemanning dacht dat ze boven Emden vloog en dropte de dodelijke lading.

Blindganger
Het gemeentehuis in Roden raakte zwaar beschadigd door de bommen. Bode en conciërge van het gemeentehuis Johannes van der Wiel kwam daarbij om het leven. Een van de bommen zou niet zijn afgegaan, maar waar die ligt, is tot nu toe onduidelijk.

Albertsbaan
Tjerk Karsijns uit Roden tekende de verhalen van ooggetuigen over het bombardement op en verwerkte ze in een boek. Hij gaat er vanuit dat de blindganger nog onder het wegdek van de Albertsbaan verborgen ligt.

Ligt er een bom?
De gemeente Noordenveld maakte vorig jaar bekend met hulp van de provincie ruim anderhalf miljoen euro te steken in de vernieuwing van de Albertsbaan. Het plein moet een voor winkelend publiek weer aantrekkelijk worden. Over het plan is 20 jaar gesproken, voor de werkzaamheden beginnen wilde de gemeente zeker weten of er een bom ligt. Leemans Speciaalwerken heeft het onderzoek uitgevoerd.

BRON: RTV Drenthe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *